”Indiferent ce fac NU pare mulțumit”: Copiii nerecunoscători. De ce să-i înveți simțul recunoștinței?

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/Pexels
Fotografie de la Elina Fairytale/Pexels

De câte ori am avut impresia că copiii noștri, în mijlocul atâtor lucruri, nu sunt mulțumiți cu nimic? Cu amărăciunene-am repetat acel clișeu, oarecum neplăcut, care rezonează așa: nu aveam nimic dar eram mai fericiți.



Cadoul nu este niciodată suficient de frumos, propunerile de joc nu sunt niciodată suficient de satisfăcătoare și așa mai departe. Și cum ne simțim când se întâmplă? Parcă nemulțumirea există și la cei mai sociabili, veseli și în general cooperanți copii. Cu toate acestea, cineva ar trebui să se simtă norocos să aibă atât de multe posibilități. Nu?

Recunoștința este o valoare pe care fiecare copil ar trebui să o dezvolte pentru a putea recunoaște ce fac alții pentru el.
Un copil recunoscător este mai puțin egoist, este predispus la relații cu ceilalți, proiectat spre dezvoltarea emoțiilor pozitive și depășește mai ușor evenimentele stresante.
Pentru a fi recunoscători pentru ceea ce avem, trebuie mai întâi să simțim dorința. Dacă lucrurile ajung în cantități mari și dintr-o dată, nu există nicio modalitate de a experimenta acest sentiment. Să nu mai vorbim de recunoştinţă.

De ce să-i înveți simțul recunoștinței

În primul rând pentru că, așa cum am menționat mai devreme, copiii care experimentează această valoare sunt mai înclinați să socializeze și dezvoltând emoții bune, trec mai ușor prin frustrare și stres. Și, foarte important, astăzi avem copii în fața noastră, dar uităm adesea că acești copii vor fi adolescenți și apoi adulți.

Ce fel de adulți ne-am dori să fie copiii și nepoții noștri? 

Cred că ne-am dori să fie oameni fericiți, responsabili, activi în căutarea modului lor personal de a-și atinge obiectivele și recunoscători față de ceea ce au realizat ei înșiși, dar și față de ceea ce au primit de la alții.â

Puterea unui „mulțumesc”

Adesea avem tendința de a asocia acțiunea de a mulțumi cu o simplă dovadă de respect sau politețe. Dar nu este vorba doar despre asta. Ceea ce contează este să înțelegem cât de fundamentală este recunoștința pentru propria bunăstare și pentru cea a altora.

Învățarea copiilor să spună „mulțumesc” poate părea uneori o adevărată „misiune imposibilă” sau forțată. Deși, mai ales la început, pentru cei mici este doar un „cuvânt magic”, mulțumirea nu trebuie să devină ceva mecanic, din acest motiv este întotdeauna important să punctăm motivul pentru care se face, subliniind bunătatea acțiunii. Obișnuința de a mulțumi îi va ajuta treptat pe copii să se întrebe adevăratul motiv pentru care se simt recunoscători. 

Rolul părinților, și al altor figuri de referință, în această fază a creșterii copiilor este de a-i induce și încuraja să recunoască importanța de a spune „mulțumesc”, făcându-i să sublinieze că sunt protagoniști ai unei acțiuni complet pozitive. Nu este o întreprindere ușoară, dar poate fi util să facem din ea un exercițiu zilnic în familie , la școală și în toate mediile sociale în care se află copiii. 

Una dintre cele mai bune tehnici de predare a recunoștinței copiilor este să conduci prin exemplu . Să le arăți recunoștință atunci când fac ceva bun este esențial, îi va ajuta să înțeleagă că vrem ca și ei să facă același lucru la rândul lor. 

„A mulțumiri poate îmbunătăți fericirea oamenilor și, de asemenea, poate îmbunătăți bunăstarea cuiva din fața noastră, chiar mai mult decât credem” [ Amit Kumar ]

Există numeroase studii care susțin faptul că practicarea recunoștinței predispune la emoții pozitive, reduce riscul de depresie și crește capacitatea de recuperare în urma evenimentelor stresante din viață.

Recunoștința, practicată de adulți și predată copiilor, îți permite să înveți să fii atent la ceea ce este adesea considerat de la sine înțeles. A spune „mulțumesc” este așadar o pregătire continuă în a fi recunoscători pentru ceea ce ni se dă, fie el mic sau mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii emotii multumesc recunostinta





pixel