Infecții de iarnă răspândite la copii: Este streptococul contagios? Tot ce trebuie să știi

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Streptococul este o bacterie specială care provoacă o infecție destul de răspândită la copii. În general, circulă iarna, iar epidemia durează câteva luni. În acest articol vom afla despre ce anume este vorba, simptomele, cauzele, cum să vă recuperați și, de asemenea, cât de contagioasă este.



Da, streptococul este contagios, chiar foarte contagios. Dar aceasta nu este singura ei caracteristică: infecția cu streptococ se transmite prin contact direct sau datorită secrețiilor care provin din gâtul sau din nasul persoanelor care sunt infectate sau care au răni infectate.

În plus, este o bacterie care poate fi contractată de mai multe ori deoarece există multe subgrupe și, din păcate, contractarea infecției nu duce la imunitate permanentă. 

Simptomele și modul în care este diagnosticată

Cele mai tipice simptome sunt faringita sau faringo-amigdalita. Placile nu pot fi excluse, în timp ce scarlatina apare în 10% din cazuri. Se prezintă cu o erupție fină în apropierea inghinală și axilelor, care se extinde în abdomen și membre.

Pentru a diagnostica o infecție streptococică, totuși, este necesar să se ia un tampon specific care trebuie efectuat corect, trecându-l cu atenție peste amigdale și faringe. 

După cum am menționat, streptococul este contagios, dar pentru a-l preveni este important să înțelegem cum are loc transmiterea. Pentru a răspunde la această întrebare ne referim la cel mai răspândit tip al acestei bacterii dintre toate, și anume streptococul de grup A.

Transmiterea

O infecție de acest tip provoacă cel mai frecvent faringită care se transmite prin inhalarea picăturilor care vin din nas, sau din cauza strănutului sau tusei. Se poate întâmpla și prin consumul și mâncarea din aceleași feluri de mâncare ca și o persoană infectată, precum și prin contactul direct cu suprafețe contaminate sau răni infectate.

Incubația este de aproximativ 2-4 zile, dar timpul de vârf pentru transmitere este atunci când persoana infectată este la vârful simptomelor. Dar această situație nu este întotdeauna valabilă. Dacă decideți să nu căutați tratament sau să întrerupeți tratamentele prematur, riscul de contagiune persistă până la 3 săptămâni de la apariția simptomelor.

Cum să o tratezi

Streptococul gâtului este contagios, dar și destul de simplu de tratat. La adulți și copiii foarte mici, această bacterie este de obicei asimptomatică sau se oprește la o durere în gât. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani au un risc mai mare de a dezvolta complicații.

Pentru a face această infecție să fie necontagioasă - și deci netransmisibilă - în majoritatea cazurilor se folosește un tratament antibiotic de 24 de ore care trebuie finalizat. Pentru a o trata, totuși, trebuie să luați antibioticul amoxicilină timp de zece zile. 

Din păcate, nu există un vaccin împotriva streptococului, iar singurele lucruri pe care le putem face pentru a-l preveni sunt igiena minuțioasă a mâinilor, evitarea tusei și strănutului fără precauții, aruncarea șervețelelor la gunoi și asigurarea curățării tuturor obiectelor folosite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel