Putem vorbi despre o tradiţia populară înrădăcinată în România: montarea cerceluşilor încă de la naşterea bebelușului, de obicei în maternitate, cerceii fiind de obicei oferiţi cadou de către viitorii naşi. Dacă e bine sau nu vei afla din articolul nostru.
Un obicei deosebit, prezent în diverse culturi din întreaga lume, este acela de a străpunge urechile nou-născuților și copiilor. Din multe motive aceasta nu este o idee bună și haideți să vedem împreună, în acest articol, de ce ar trebui să așteptați sau chiar să vă abțineți să faceți un gest similar.
Să începem cu elementele de bază: prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui este „de ce vreau să-i fac găuri în urechi copilului meu”?
Bebelușul tău nu se naște cu nevoia de a-și străpunge țesuturile de obiecte din diverse metale și ar trebui să încerci să înțelegi de ce crezi că acest lucru este necesar în acest moment.
În orice caz, dacă aveți un răspuns pe care îl considerați bun, amintiți-vă de aceste informații pe care urmează să vi le oferim.
O ureche străpunsă este o rană adevărată, care trebuie tratată ca o rană. Aceasta înseamnă că, chiar dacă ar fi să mergi la cel mai bun centru de piercing din lume, acest lucru nu poate garanta că rana nu se va infecta în aceeași zi.
Desigur, pot funcționa perfect și pot folosi toate obiectele sterilizate de unică folosință, dar factorii incluși sunt mulți și tot ce este nevoie este pentru - imediat sau în zilele următoare - orice bacterie sau virus să se cuibărească lângă rană.
Există încă situații care aplică piercing-ul urechii copiilor și adulților cu pistol, în unele cazuri în medii neaseptice, cu falsa liniște a faptului că este „nedureros” și că este simplu de vindecat.
În primul rând, nu este adevărat că este nedureros. Fie că este în lobi sau în altă parte, puncția este întotdeauna dureroasă: faptul că tu, ca adult, poate ai simțit puțină durere și ai avut noroc cu infecțiile ulterioare, nu înseamnă că copilul tău poate avea aceeași experiență (o experiență pe care el nu a cerut niciodată).
Dar chiar dacă această durere poate fi de uitat, cicatricile pe care le va avea vor fi permanente: nu le-a cerut și nu există niciun motiv să se hotărască pentru el despre corpul lui, cel puţin nu pentru lucrurile care sunt neesențiale pentru buna lui dezvoltare.
Dacă dintr-un motiv oarecare te-ai hotărât să străpungi oricum urechile nou-născutului tău, avem cel puțin două recomandări pentru tine.
Prima este să așteptați până la 6 luni: corpul nou-născutului nu are încă un sistem imunitar bine dezvoltat și este mai bine să nu fie expus la factori de risc care pot declanșa infecții, deoarece aceștia ar putea fi, de asemenea, fatali pentru copilul dumneavoastră.
După 6 luni, există șanse mai mari ca organismul bebelușului să poată face față unei posibile infecții, așa că dacă trebuie să faci așa ceva, asigură-te că are cel puțin 6 luni.
A doua recomandare: bazați-vă pe profesioniști care fac DOAR asta.
Adesea, ca părinți, credem că avem tot felul de puteri asupra copilului nostru: la urma urmei, depinde de noi și noi suntem cei care luăm decizii pentru bunăstarea și creșterea lui. Deși acest lucru este adevărat, în special pentru elementele de bază ale supraviețuirii și comportamentului civilizat, acest lucru nu se extinde neapărat la „proprietatea” corpului cuiva.
Copilul nostru nu este „al nostru”: este o ființă umană cu drepturi inalienabile și a fi părinte nu îți dă automat permisiunea de a-i folosi corpul așa cum vrei. Copilul care va deveni adult are dreptul de a alege dacă vrea sau nu acei cercei și acele găuri în urechi.
De ce facem atât de mare lucru din asta? E simplu: chiar dacă poate părea un mic gest nesemnificativ (și dacă este nesemnificativ, renunțarea la el nu ar trebui să fie o problemă), este un mod de a gândi sau de a acționa care afectează în mod firesc alte contexte: dacă îmi impun voința asupra corpului copilului pentru o ciudățenie estetică sau pentru a satisface capriciul meu, chestia asta se poate repeta în alte contexte, cu alte „tradiții” și cu alte obiceiuri, în alte situații.
Sarcina noastră ca părinți este să ne ajutăm copiii să crească sănătoși, fericiți și independenți: asta înseamnă să le respectăm identitatea și înclinațiile și să nu impunem nou-născutului sau copilului situații pe care nu știm dacă ei le-ar alege sau nu, dacă ar fi adulți conștienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.