Întrebarea pe care ar trebui să și-o adreseze toți părinții. Psiholog: „Pot identifica originea multor probleme relaționale cu copiii!”

Data publicării:
Întrebarea pe care ar trebui să și-o adreseze toți părinții. Psiholog: „Pot identifica originea multor probleme relaționale cu copiii!” / FOTO: freepik.com @Pavel Melnik
Întrebarea pe care ar trebui să și-o adreseze toți părinții. Psiholog: „Pot identifica originea multor probleme relaționale cu copiii!” / FOTO: freepik.com @Pavel Melnik

Cum poți fi un părinte bun pentru copiii tăi? Un psiholog sugerează că părinții ar trebui să-și adreseze o întrebare esențială. 



Comunicarea dintre părinți și copii este uneori marcată de alegeri nepotrivite ale cuvintelor, exprimări intruzive sau stângace. Aceasta poate fi, de asemenea, influențată de emoțiile momentului, conferind cuvintelor rostite o semnificație specială.

În timp, copiii se obișnuiesc cu modul în care părinții lor comunică și îl adoptă fără să reflecteze asupra lui. La rândul lor, părinții dezvoltă obiceiuri de comunicare și rareori se opresc să le analizeze. Totuși, comunicarea poate fi atât un vector al legăturilor puternice, cât și al rănilor adânci.

Citește și Care sunt cele mai plăcute cuvinte de auzit, potrivit unui psiholog: „Sunt mai puternice decât expresia «te iubesc»!”

Ce trebuie părinții să se întrebe?

Jeffrey Bernstein, psiholog, a discutat în articolele din Psychology Today despre impactul unei întrebări pe care o consideră importantă.

Specialistul sugerează ca părinții să se întrebe: „Cum vorbesc cu copilul meu?”

Punându-ți această întrebare, care include atât alegerea cuvintelor, cât și tonul și intonația vocii, poți identifica originea multor probleme relaționale cu copiii tăi.

„Fie că aceste amintiri sunt plăcute sau dificile, acest exercițiu dezvăluie adesea perspective profunde asupra stilurilor parentale. Reflectarea asupra trecutului nu înseamnă doar înțelegerea modului în care vocea influențează prezentul și modelează viitorul, ci și oferirea unui cadou neprețuit copiilor: să-ți asculți propria voce”, analizează psihologul, conform sursei citate.

Vezi și Neuropsiholog instruit la Harvard: Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată

SURSA FOTO: freepik.com @nastyaofly

O conștientizare eliberatoare

Potrivit psihologului, această întrebare aparent simplă poate avea un impact profund, acționând asupra a patru tipuri de răni emoționale și permițându-vă să vă reconectați cu bunătatea pe care doriți să o oferiți copilului dumneavoastră.

Întrebarea „Cum vorbesc cu copilul meu?” nu doar că poate aduce în prim-plan o problemă ascunsă, dar poate și iniția o conștientizare care să ducă la întreruperea ciclurilor negative de comunicare și comportament. Reflectând asupra modului în care ne adresăm copiilor, putem descoperi tipare și obiceiuri de care nu eram conștienți, dar care afectează în mod semnificativ relația noastră cu ei.

Citește și Psiholog la Universitatea Pennsylvania, avertisment pentru părinți: „NU faceți această greșeală dacă doriți să creșteți copii rezilienți și creativi!”

Beneficiile acestei întrebări sunt deosebite pentru ambele părți implicate

Această introspecție nu doar că ajută la întărirea legăturilor emoționale, dar contribuie și la cultivarea compasiunii de sine, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Prin acest proces, părinții pot învăța să fie mai blânzi cu ei înșiși și, implicit, cu copiii lor, ceea ce duce la o relație mai sănătoasă și mai armonioasă.

Beneficiile acestei întrebări sunt deosebite pentru ambele părți implicate, deoarece nu doar că îmbunătățește comunicarea, dar și întărește legătura emoțională dintre părinte și copil.

Psihologul subliniază că nu toate amintirile asociate cu această întrebare sunt dureroase; din contră, mulți părinți își amintesc momente de înțelepciune, dragoste și sfaturi care i-au modelat într-un mod pozitiv și semnificativ. Aceste amintiri, atunci când sunt aduse în prim-plan, pot oferi o bază solidă pentru a construi o relație și mai puternică cu copiii, una bazată pe respect reciproc, înțelegere și afecțiune.

Astfel, această întrebare devine un instrument valoros nu doar pentru a vindeca rănile trecute, dar și pentru a preveni apariția altora noi, consolidând în același timp legătura emoțională dintre părinte și copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel