Întrebarea pe care să nu o pui niciodată copilului tău. Dacă chiar vrei să îl întrebi, așteaptă acest moment al zilei, potrivit unui expert în parenting

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @kulyashinafoto
Foto: Freepik @kulyashinafoto

În relația cu copiii, modul în care adresăm întrebările poate influența semnificativ modul în care aceștia răspund și se simt.



Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care părinții le pun copiilor este „De ce?”. Însă, de multe ori, această întrebare nu doar că nu ajută la clarificarea situației, dar poate și să crească tensiunea dintre părinte și copil.

În loc să obțină răspunsuri clare, părinții se trezesc cu replici evazive sau confuze care nu rezolvă problema. De aceea, există modalități mai eficiente de a încuraja un comportament mai adecvat și de a construi un dialog mai sănătos, fără a pune accentul pe întrebarea „de ce?”.

Este esențial să înțelegem că, în momentele de tensiune, întrebarea „de ce?” nu ajută întotdeauna la clarificarea situației. De multe ori, aceasta poate pune copilul pe defensivă, făcându-l să se simtă judecat sau confuz.

Un expert în parenting a explicat pe canalul său de socializare, Apparently Parenting, că dacă tot vrei să întrebi „de ce?”, este mai bine să aștepți până la un moment mai calm:

”Iată întrebarea pe care poți înceta să le-o mai adresezi copiilor tăi: DE CE?

"De ce ai desenat masa?” - ”Nu am făcut-o”.

”De ce ai făcut asta?”- ”Nu știu”

”De ce ai lovit-o pe sora ta?”- ”Nu eu!”

În momentul respectiv, singurul răspuns pe care îl vei primi va fi "Nu știu", lucru care îți va ridica tensiunea.

În schimb, interpretează comportamentul lor și oferă-le instrumente pentru a obține ceea ce își doresc în moduri mai potrivite: ”Dacă ai nevoie de mai multă hârtie, spune-mi, avem multă hârtie acolo”. ”Data viitoare când vrei jucăria, doar cere-o, bine? Spune simplu: "Pot să o iau și eu?", ai înțeles?”

2. Foto: Free... (intrebarea-pe-care-sa-nu-o-pui-niciodata-copilului-tau--daca-chiar-vrei-sa-il-intrebi--asteapta-acest-moment-al-zilei--potrivit-unui-expert-in-parenting-1_03612100.jpg)

Foto: Freepik @kulyashinafoto

Dacă chiar vrei să îi întrebi ”DE CE?”, așteaptă până la culcare, așteaptă până la cină, așteaptă o oră mai târziu, și apoi veți primi răspunsuri mult mai bune din partea lor. Înlocuiește-l pe ”DE CE?” cu ”Poți să explici de ce?”, a povestit un expert în parentig pe canalul său de socializare, Apparently Parenting.

În concluzie, în loc să insiști asupra întrebării „de ce?”, care poate stresa copilul și poate duce la răspunsuri evazive, încearcă să înlocuiești această întrebare cu o abordare mai empatică și constructivă.

Oferă-i copilului instrumentele necesare pentru a înțelege cum să obțină ceea ce își dorește într-un mod mai adecvat, iar comunicarea dintre voi va deveni mult mai eficientă și mai armonioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel