Dacă sunteți părintele unui copil sau adolescent, probabil că ați primit în mai multe rânduri acel „bine” sec pe care îl folosesc ca răspuns după ce sunt întrebați cum a mers la școală.
Și, bineînțeles, știți că acest răspuns nu este suficient, pentru că, deși nu trebuie să ne dea un raport complet despre tot ce au făcut, este important pentru noi, ca părinți, să știm cum a decurs ziua lor și să fim atenți la orice situație care poate apărea.
Așadar, dacă sunteți în căutarea unor răspunsuri mai interesante, iată câteva întrebări diferite pe care le puteți pune copilului dumneavoastră după școală pentru a afla cum s-a descurcat.
Este important să rețineți că nu ar trebui niciodată să îi forțăm să răspundă dacă nu au chef, și nici nu vrem să punem toate întrebările într-o singură zi, deoarece acest lucru va sfârși prin a arăta ca un interogatoriu și se va întoarce împotriva noastră.
Desigur, aceste șapte întrebări sunt doar un exemplu a ceea ce îi puteți întreba atunci când îi vedeți după școală, dar puteți, de asemenea, să vă creați propriile întrebări, care în mod ideal ar trebui să fie întotdeauna deschise (adică nu doar „da”, „nu” sau „bine”), ci concrete.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Aceasta este una dintre cele mai simple întrebări pe care le putem adresa copiilor noștri: cereți-le să ne spună care a fost cel mai bun moment, anecdotă sau lucru din ziua lor, potrivit Bebe Y Mas.
Această întrebare, pe lângă faptul că evită „binele” tipic, poate duce la conversații amuzante, în care ei ne povestesc ceva neobișnuit sau diferit care s-a întâmplat în timp ce erau la școală.
Deși, în principiu, această întrebare poate fi axată pe subiecte sau lecții specifice pe care le văd, uneori orele de curs lasă și învățături interesante. Vă puteți încuraja copilul să împărtășească orice a văzut sau a învățat - poate chiar vor găsi un nou hobby sau interes comun!
Să știm cum și cu cine interacționează copilul nostru atunci când nu este în clasă este ceva ce trebuie să știm ca părinți. Dar trebuie să le respectăm întotdeauna deciziile și intimitatea, interesându-ne de socializarea lor, dar fără să vrem să știm fiecare detaliu.
Am împărtășit această întrebare cu ceva timp în urmă, ca sfat din partea unui cercetător de la Harvard, care a subliniat că a pune întrebări despre performanța academică poate provoca multă presiune asupra copiilor sau chiar le poate da ideea greșită că suntem interesați doar de realizările lor.
Dacă vrem să știm dacă ceva se întâmplă sau afectează viața școlară a copilului nostru, îl putem întreba dacă cineva s-a purtat urât cu el sau dacă a fost ceva în neregulă cu ziua lui. Dar o modalitate mai creativă de a face acest lucru este să le punem această întrebare, care îi poate ajuta să vorbească mai ușor despre o situație care îi îngrijorează.
Această întrebare este un pic similară întrebării pe care am adresat-o cu privire la învățarea din timpul zilei, dar această variantă ne poate ajuta să detectăm talentele sau interesele particulare ale copilului nostru, precum și clasele cu care întâmpină dificultăți sau unde îl putem sprijini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.