Întrebările ideale pe care să le adresezi cadrelor didactice la ședința cu părinții. Claudia Chiru: „Nu poți să întrebi dacă e bun copilul!” / VIDEO

Data publicării:
Întrebările ideale pe care să le adresezi cadrelor didactice la ședința cu părinții. Claudia Chiru: „Nu poți să întrebi dacă e bun copilul!” / FOTO: freepik.com @mediaphotos
EXCLUSIV
Întrebările ideale pe care să le adresezi cadrelor didactice la ședința cu părinții. Claudia Chiru: „Nu poți să întrebi dacă e bun copilul!” / FOTO: freepik.com @mediaphotos

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, alături de invitata noastră, profesor pentru învățământul primar Claudia Chiru, am descoperit ce ar trebui să întrebăm învățătoarea/dirigintele/profesorul despre copilul nostru. 



Pentru că în primii ani de școală grijile părinților sunt multe și inundăm învățătoarea cu întrebări precum „a mâncat?”, „s-a descurcat?”, „a scris?”, „cum a fost?”, Claudia Chiru, antreprenoare și fondatoarea SAGA Kid, ne-a sfătuit despre cum să construim o relație sănătoasă cu profesorii. Importanța respectului reciproc în relația cu părinții a fost subliniată de mai multe ori. Claudia Chiru a comparat această relație cu o vizită la medic, unde încrederea în competența specialistului este esențială pentru o colaborare eficientă. Avertizând împotriva intrării în lupte de putere, profesoara a subliniat că acest lucru nu aduce beneficii nici părinților, nici profesorului, ci doar pierdere de timp și energie.

„Mă bucur că ai adresat întrebarea aceasta cu mâncare. Nu este treaba mea să știu dacă mănâncă copilul sau nu. Și nu este treaba mea să-l învăț pe copil să mănânce. Desigur, există o pauză mare în care copilul poate să mănânce, dar eu nu trebuie să-l învăț mănânce. Copilul trebuie să știe cum să mănânce, să știe să se spele pe mâini înainte de masă, după masă. Asta a exersat la grădiniță și a învățat acasă de la părinții lui și de la familie. Deci, nu am legătură cu mâncarea, cum nu sunt nici paznic sau bona copiilor, iar relația cu părinții este foarte important să fie bazată pe respect, în primul rând de la părinți către mine și în al doilea rând de la mine către părinți. Atât timp cât stăm în acest respect este bine.

Părinții știu că eu sunt acolo la catedră deoarece am o formare în spate, deoarece aceasta este meseria mea și asta fac, asta știu să fac și vin către mine ca și cum ai merge la medic. Mergi la medic și nu-l contrazici pe medic, nu-i spui tu ce ai sau ce crezi că ai, că altfel nu te mai duci, așa e și la școală. Dacă părintele vine la școală să mă învețe pe mine, să mă contrazică pe mine, intrăm într-o luptă de putere. Și nu, nu e benefic pentru nimeni, adică ne pierdem timpul și energia.

Cel mai important este să i se vorbească copilului bine acasă, despre școală. În orice moment și în orice situație să se vorbească bine despre doamna învățătoare, să nu spunem ceva urât despre ea pentru că dacă învățătoare își face bine treaba la școală, elevul o iubește și este atașat de ea și orice îi spune părintele îi face rău copilului. Nicio relație nu e perfectă și pot exista neînțelegeri, pot exista vicii de comunicare, de procedură. Sunt mai multe situații, dar eu îi încurajez pe părinți să vină să vorbească”, a spus Claudia Chiru.

Citește și „Pa, distracție plăcută!” De ce să NU mai spunem aceste cuvinte când ne lăsăm copiii la școală? Claudia Chiru: „În niciun caz NU este loc de joacă! Spuneți ASTA!” / VIDEO

Claudia Chiru: „Nu pot să întreb dacă e bun copilul, pentru că tu știi că ai dus deja un copil bun acolo”

O întrebare frecventă a părinților este cum să abordeze ședințele cu învățătoarea și ce ar trebui să întrebe pentru a obține informații relevante despre copil. Claudia Chiru a răspuns cu înțelepciune, subliniind că întrebarea „copilul meu este bun?” nu este cea mai potrivită, deoarece fiecare părinte crede că a adus deja un copil bun la școală. În schimb, a încurajat părinții să se concentreze pe evoluția concretă a copilului.

În loc să întrebe dacă micuțul este bun, Claudia Chiru a sugerat ca părinții să abordeze subiecte precum progresele învățării, cum ar fi scrierea, cititul sau abilitățile matematice. De asemenea, a subliniat importanța întrebărilor privind comportamentul copilului: cum socializează, respectă regulile, și-a făcut prieteni? Aceste aspecte oferă o perspectivă mai detaliată asupra experienței școlare a copilului și pot ghida discuția către zonele în care părinții pot susține dezvoltarea acestuia.

„Nu pot să întreb dacă e bun copilul, pentru că tu știi că ai dus deja un copil bun acolo și el e bun, n-are cum să fie rău. Ar trebui ca părinții să întrebe despre evoluția lui. Adică a învățat să scrie, să citească, să socotească? A învățat literele, și-a însușit adunarea, și-a însușit scăderea, înmulțirea, împărțirea. La ce comportament avem de lucru? Cum socializează? Socializează? Nu socializează? Și-a făcut prieteni? Respectă regulile? Nu respectă regulile? Acestea sunt întrebările pe care un părinte ar trebui să i le adreseze cadrului didactic și să primească un răspuns care să-l ajute. 

Să ne îndreptăm atenția spre evoluția copilul, despre cum a progresat. Bineînțeles că știi să adresezi întrebări atunci când te uiți pe ceea ce a lucrat la școală. Tu vrei să întrebi despre copil și-i ceri copilului multe lucruri, dar nu ești la curent cu ceea ce face. Nu verifici, nu observi ceea ce lucrează zilnic și nu ai un moment în care să stai cu copilul tău și el să aibă ocazia să-ți povestească și să-ți arate ce a făcut la școală”, a punctat Claudia Chiru.

Vezi și Punem bani pentru cadourile profesorilor? Claudia Chiru, mesaj tranșant: „Doar 3 lucruri poți oferi! Treaba cadrelor didactice este alta, nu să primească daruri!” / VIDEO

Urmărește emisiunea Părinți Prezenți integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel