Întrebările importante pe care să le adresezi copilului tău pentru a-i dezvolta inteligența emoțională. Psiholog: „Îi dezvolți empatia, conștiința de sine și vocabularul emoțional!”

Data publicării:
Întrebările importante pe care să le adresezi copilului tău pentru a-i dezvolta inteligența emoțională. Psiholog: „Îi dezvolți empatia, conștiința de sine și vocabularul emoțional!” / FOTO: freepik.com @freepik
Întrebările importante pe care să le adresezi copilului tău pentru a-i dezvolta inteligența emoțională. Psiholog: „Îi dezvolți empatia, conștiința de sine și vocabularul emoțional!” / FOTO: freepik.com @freepik

Cum îți poți ajuta copilul să-și dezvolte inteligența emoțională? Psihologul Jazmine McCoy a analizat această întrebare și oferă câteva recomandări valoroase.



Într-o postare pe contul său de Instagram, TheMomPsychologist - unde este urmărită de peste un milion de persoane - Jazmine McCoy le propune părinților cinci întrebări pe care să le adreseze copiilor de la vârsta de 4 ani în sus, notează parents.fr.

Scopul acestor întrebări este de a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte conștiința de sine și vocabularul emoțional.

„Cheia nu este să obținem răspunsuri perfecte, ci să deschidem conversația despre sentimente”, subliniază psihologul.

Iată care sunt întrebările recomandate de Jazmine McCoy, în funcție de vârsta copilului.

CITEȘTE ȘI Cercetare Harvard: Educația oferă mai multă satisfacție personală și fericire decât banii. Ce pot face părinții pentru a le asigura copiilor un viitor împlinit

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Pentru copii de 4 ani

Întreabă-l: „Ce a făcut ca inima ta să se simtă mică sau mare astăzi?”

Pentru cei mai mici, psihologul sugerează folosirea imaginilor care exprimă diferite emoții, invitându-i pe copii să reacționeze la ele.

Pentru copii de 5 ani și mai mari

Propune-i întrebări ca:

„Dacă sentimentele tale ar avea o culoare, ce culoare ar fi astăzi?”

sau

„De ce ai nevoie acum: să găsim o soluție sau doar să fii ascultat?”

Pentru copii de 6 ani și peste

Recomandă întrebări precum:

„Unde în corpul tău simți această emoție?”

sau

„Cum trăiești ceea ce tocmai s-a întâmplat?”

SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro

„Arată-i că ești dispus să-l asculți”

Pentru psihologul Jazmine McCoy, cheia în dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor este, pur și simplu, să fii alături de ei atunci când trec prin momente dificile.

„Rămâi tăcut și prezent. Uneori, cel mai puternic lucru pe care îl poți face în astfel de momente este să arăți că ești dispus să asculți”, explică specialista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel