Întrebările pe care le pune un psiholog pentru a-și ajuta copiii să gândească singuri: „Dacă nu îi învățăm intenționat această abilitate, societatea va decide pentru ei cum să gândească”

Data publicării:
Întrebările pe care le pune un psiholog pentru a-și ajuta copiii să gândească singuri: „Dacă nu îi învățăm intenționat această abilitate, societatea va decide pentru ei cum să gândească” / FOTO: freepik.com @amelilinke
Întrebările pe care le pune un psiholog pentru a-și ajuta copiii să gândească singuri: „Dacă nu îi învățăm intenționat această abilitate, societatea va decide pentru ei cum să gândească” / FOTO: freepik.com @amelilinke

Este mai important ca niciodată să ne învățăm copiii să aibă gândire critică!



„Dacă nu îi învățăm intenționat această abilitate, societatea va decide pentru ei cum să gândească”, explică dr. Jazmine, psiholog specializat în educație parentală, pe contul său de Instagram, notează parents.fr.

Dezvoltarea gândirii independente și a liberului arbitru sunt importante pentru ca un copil să poată duce, mai târziu, o viață autentică, aliniată cu cine este el cu adevărat.

Ca părinți, este normal să simțim nevoia de a sprijini această dezvoltare. Însă, uneori, totul poate părea destul de abstract.

CITEȘTE ȘI 11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

Cum putem, concret, să ne ajutăm copiii să gândească singuri?

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

„Astăzi, mai mult ca niciodată, este important să le adresăm întrebări deschise, care să-i inspire să reflecteze, să le trezească curiozitatea, să le întărească raționamentul și să le stimuleze gândirea critică”, recomandă dr. Jazmine.

Potrivit psihologului, educarea gândirii independente începe prin întrebările pe care le adresăm copiilor noștri.

Prin dialog și ghidare blândă, îi putem ajuta să devină adulți care gândesc cu mintea lor.

Întrebări care îi ajută pe copii să gândească independent

SURSA FOTO: freepik.com @creativeart

Pentru a încuraja gândirea critică și independentă a copiilor, psihologii recomandă să le adresăm întrebări care îi provoacă să reflecteze.

Iată câteva exemple:

„Ce altă perspectivă ai putea avea asupra acestui subiect?”

„Cum ai putea să faci acest lucru altfel?”

„Cine spune povestea și care ar putea fi scopul lor? Există o altă versiune a poveștii?”

„Îți poți imagina un nou mod de a face asta?”

„Ce alt motiv posibil ar putea explica ceea ce se întâmplă?”

„Ce ai învățat din această experiență?”

„De ce ai ales X în loc de Y?”

„Cum i-ai explica asta cuiva care nu știe nimic despre subiect?”

„Aceasta este o întrebare excelentă. Tu ce crezi?”

„Ce sfat i-ai da unui prieten care are aceleași temeri ca tine?”

Psiholog: „Este important să-i învățăm să gândească singuri”

SURSA FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Aceste întrebări îl ajută pe copil nu doar să pună sub semnul întrebării informațiile pe care le primește, ci și să-și dezvolte capacitatea de a se exprima și de a construi argumente solide.

„Felul în care copiii noștri învață să consume și să proceseze informațiile este profund influențat de tipurile de întrebări pe care le adresăm despre ceea ce construiesc, creează și învață.

Întrebările mai bune formează gânditori mai buni.

Eu, de exemplu, îmi cresc copiii să se simtă confortabil să pună sub semnul întrebării regulile, să își analizeze propriile așteptări și să cerceteze cu atenție intențiile celorlalți. Este important să-i învățăm să gândească singuri”, explică dr. Jazmine, psiholog specializat în educație parentală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel