De unde știi dacă îți cunoști cu adevărat copilul? Iată câteva întrebări care te pot ajuta să afli.
„Fiecare părinte ar trebui să-și pună această întrebare la un moment dat: Îmi cunosc cu adevărat copilul devenit adult? Trecerea de la copilărie la maturitate poate crea impresia că propriul copil devine un străin, o persoană pe care nu o mai poți proteja sau controla complet”, notează psihologul Jeffrey Bernstein în rubricile Psychology Today.
Pe măsură ce cresc, copiii devin mai independenți și își afirmă unicitatea. Totodată, își dezvoltă o viață interioară și o intimitate despre care nu întotdeauna doresc să discute cu părinții lor.
Aceste transformări, absolut naturale în relația părinte-copil, pot lăsa impresia că nu îți mai cunoști copilul cu adevărat.
Tocmai din acest motiv, psihologul îi îndeamnă pe părinți să-și pună trei întrebări esențiale, pentru a verifica cât de bine își cunosc copilul.
Citește și Harvard: Cele 5 lucruri pe care le poți face pentru a fi un părinte mai bun
„Un indicator important că îți cunoști cu adevărat copilul devenit adult este dacă îți încredințează cele mai profunde gânduri și emoții. În copilărie, mulți părinți știu ce le place copiilor, de ce au nevoie sau ce îi sperie.
Totuși, ca adulți, vulnerabilitatea emoțională devine mai complexă. Este ușor de trecut cu vederea, dar este esențial să înțelegi subtilitățile stării emoționale ale copilului tău”, explică psihologul.
Relația dintre părinte și copil evoluează odată cu trecerea timpului. Este util ca părinții să fie mai atenți la starea emoțională a copilului lor adult. În acest mod, pot iniția conversații care să dezvăluie mai multe despre provocările și emoțiile acestuia.
„Copilul tău adult se deschide față de tine? Sau se retrage în tăcere, împărtășind doar detalii superficiale? Dacă își păstrează emoțiile bine ascunse, poate fi un semn că există aspecte ale personalității lui pe care încă nu le-ai descoperit”, recomandă psihologul.
„O altă modalitate de a afla dacă îți înțelegi cu adevărat copilul adult este să te întrebi cât de bine cunoști obiectivele, pasiunile și dificultățile cu care se confruntă. Maturizarea este deseori marcată de autodescoperire, iar părinții trebuie să fie atenți la aceste transformări, chiar dacă ele sunt subtile sau mai greu de observat”, explică specialistul.
Înțelegerea obiectivelor și provocărilor copilului tău îți oferă o perspectivă mai clară asupra persoanei care a devenit.
„Inițiarea unor conversații care depășesc logistica zilnică este esențială pentru a-ți cunoaște cu adevărat copilul adult. Întreabă-l ce planuri are, ce îl motivează sau ce i-a stârnit interesul în ultima perioadă”, sugerează psihologul.
„Să-ți cunoști copilul adult înseamnă, de asemenea, să recunoști nevoia lui de autonomie. Această versiune matură a copilului tău are, cel mai probabil, gânduri, sentimente și experiențe proprii.
Respectarea independenței lui – și acceptarea faptului că nu își dorește să împărtășească totul cu tine – este esențială pentru a înțelege cine este cu adevărat”, explică psihologul.
Pe măsură ce devin adulți, copiii își conturează noi nevoi și limite. Este important ca părinții să respecte aceste schimbări. Înțelegându-le, vei putea construi o relație armonioasă și bazată pe încredere cu copilul tău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.