Învață-i pe copii să fie automotivați și responsabili cu aceste 4 tehnici

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

În fiecare zi, copiii se confruntă cu mai multe sarcini pe care s-ar putea să nu le placă sau să nu simtă chef să le facă. Pote fi vorba să-și strângă jucăriile, să-și facă patul, să facă o baie, să își facă temele sau să studieze pentru un examen, dar le lipsește motivația.



Lipsa motivației îi poate determina să nu acționeze, să facă acest lucru cu dezgust sau plângeri și să creeze o atmosferă proastă în casă și cheia este să-i înveți pe copii să fie automotivați.

Să ținem cont de faptul că adulții nu vor fi întotdeauna prezenți și că copiii trebuie să învețe să-și ghideze singuri comportamentul.Poate că, într-un efort de a-ți determina copilul să-și facă temele, ai recurs la presiuni, amenințări sau recompense.

Dar acest lucru nu numai că nu este pozitiv, iar pe termen lung, îl lasă pe acel micuț fără instrumente pentru a-și gestiona motivația.

Ce este motivația?

Un prim pas este să înțelegeți ce este motivația. Îl putem defini ca fiind procesul psihologic sau emoțional care ghidează o acțiune. 

Gândește-te la copilul tău când joacă jocul lui preferat. Nu are dubii, știe ce vrea și își folosește toate resursele pentru a obține rezultatul dorit. Și o face natural, fără ca nimeni să fie nevoit să insiste, pur și simplu din propria sa convingere.

Ar fi grozav dacă acest nivel de motivație ar fi prezent în fiecare activitate zilnică. Prin urmare, vom analiza motivația pentru a vedea din ce este alcătuită.

2. Fotografie... (pexels-daria-obymaha-1684032_88676100.jpg)

Foto: Daria Obymaha/ Pexels

De ce depinde a fi automotivat?

Putem înțelege că motivația pe care o simte un copil față de o sarcină este determinată de două componente:

- Valoarea pe care o percepeți în sarcina respectivă: în ce mod și în ce măsură crede că această activitate este utilă. Ar putea fi pur și simplu pentru că i se pare distractiv, pentru că îl va scuti de muncă mai târziu sau pentru că te va face să te simți bine sau să arăți bine celorlalți. Pe scurt, se percepe ca având o anumită valoare, funcție sau utilitate.

- Conceptul de sine: ce imagine are copilul despre sine în raport cu acea sarcină sau în ce măsură crede că o poate îndeplini. Cu cât conceptul de sine este mai pozitiv în acest sens, cu atât este mai mare motivația de a acționa.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8489322-1_80208900.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Când apare demotivarea?

Atunci când unul dintre acești doi parametri (sau ambii) lipsește, lipsa motivației devine evidentă. Dacă copilul știe că este bun la o sarcină, dar nu percepe interes sau valoare pentru ea, el va reacționa plângându-se că trebuie să o facă.

Dimpotrivă, dacă o activitate este percepută ca foarte utilă și necesară, dar copilul nu are încredere în capacitatea sa de a o desfășura, se va simți îngrijorat.

Dacă sarcina este percepută ca de mică valoare și copilul are și un concept de sine scăzut, rezultatul va fi o apatie totală.

Pe scurt, doar atunci când identifici valoarea activității și te simți capabil să o duci la bun sfârșit, apare motivația. Din același motiv, această stare este pe care trebuie să-l ajutăm să promoveze pentru a-l învăța să se automotiveze.

4. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-5895030_58965100.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Cum să-i înveți pe copii să se automotiveze?

Pentru a-i învăța pe copii să se automotiveze trebuie să ne concentrăm pe cei doi factori anteriori. Iată ce puteți face în acest sens.

1. Ajutați-i să perceapă valoarea sarcinii. Dacă valoarea percepută a sarcinii lipsește, puteți ajuta copilul să o dezvolte în următoarele moduri:

2. Încercați să transformați sarcina într-un joc. De exemplu, dacă copilul este mic și nu are motivație pentru a-și curăța camera, putem inventa un cântec pe care să-l cântăm în timp ce procesul este finalizat. Dacă este puțin mai în vârstă, putem folosi un cronometru și putem face o mică cursă de frați pentru a vedea cine poate termina în cel mai scurt timp.

3. Ajutați-i să vadă utilitatea sarcinii. Copiii întâmpină dificultăți în vizualizarea consecințelor pe termen lung și tind să se concentreze pe imediate și gratificare imediată. Așa că, de exemplu, îi putem ajuta să vadă că a-și face patul dimineața le va permite să-l aibă pregătit înainte de culcare și că va fi mai confortabil.

4. Încurajați-i să anticipeze emoțiile viitoare. Îl poți ajuta să se proiecteze în viitor și să vadă cum s-ar simți. De exemplu, poate că nu vrei să studiezi acum, dar obținerea unor note bune te va face să te simți de succes, mulțumit și mândru de tine.

Copiii învață să fie automotivați prin exemplu

După cum puteți vedea, toate îndrumările de mai sus implică ajutorul unui adult care este inițial motivant. Cu toate acestea, pas cu pas, copilul va putea să-și facă aceste instrumente proprii și va învăța să se automotiveze. 

Aceste învățături, deși necesită practică și răbdare, sunt strategii extrem de valoroase, deoarece îi ajută pe copii să fie mai independenți. Un minor care știe să-și regleze emoțiile și procedurile pentru a-și crește motivația este pregătit să facă față oricărui tip de provocare.

Și, în cele din urmă, asta este ceea ce căutăm prin educație: autonomie, astfel încât ei să poată naviga prin lume fără a avea nevoie să fim alături de ei tot timpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel