Uneori, copiii pot fi foarte cruzi cu cei care sunt diferiți.
Nu este nimic nou, bullying-ul și batjocura copiilor au existat dintotdeauna, dar în ultimii ani au ajuns la o nouă dimensiune, în care judecățile nu mai vin doar din exterior, ci sunt chiar micuții cei care se critică pe ei înșiși pentru că nu se încadrează în stereotipurile sociale.
Tot mai frecvent întâlnim copii cu o stimă de sine scăzută pentru că sunt „puțin mai plinuți” sau care se simt inferiori altora pentru că nu sunt „atractivi” sau au urechi prea mari.
Este o problemă care apare tot mai devreme și care are un impact uriaș asupra dezvoltării și consolidării stimei de sine a copiilor.
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
De aceea, este important ca părinții să își învețe copiii, încă de la o vârstă fragedă, să își accepte și să își iubească propriul corp, apreciind atât trăsăturile lor pozitive, cât și așa-zisele „defecte”.
Iar pentru asta, nimic nu e mai eficient decât să îi introducă în conceptul „body positive”, o tendință care a câștigat popularitate în ultimii ani în rândul adulților, dar care poate fi extrem de benefică și pentru cei mici.
„Body positive” este un mișcare socială apărută cu scopul de a sprijini persoanele supraponderale sau obeze, dar și de a pune la îndoială și combate stereotipurile sociale despre cum ar trebui să arate corpul uman.
Este o tendință care promovează o societate mai incluzivă și egalitară, în care fiecare persoană este considerată frumoasă și unică, se simte bine în propria piele și învață să se accepte așa cum este.
Practic, este un curent care încearcă să normalizeze diversitatea corpurilor umane și să încurajeze pe fiecare să își accepte propriul corp, fără prejudecăți sau stereotipuri.
A educa copiii conform principiilor „body positive” nu este doar o modalitate de a combate fobia față de persoanele mai pline și de a-i învăța să respecte diferențele, ci și o chestiune de iubire de sine și autoacceptare.
Deși este un învățământ esențial pentru a-i educa pe copii în diversitatea corporală, este, de asemenea, un mod excelent de a-i învăța să aibă o imagine de sine pozitivă.
Promovează o imagine corporală pozitivă
Învățându-i să accepte atât virtuțile, cât și „defectele” propriului corp, le oferim copiilor o modalitate excelentă de a-și construi o imagine corporală pozitivă.
Acest lucru nu doar că îi va ajuta să se perceapă mai bine pe ei înșiși, dar îi va face și mai siguri pe ei, în general.
Sursa foto: freepik.com@user18526052
A îmbrățișa diversitatea corporală și a accepta corpul așa cum este este un exercițiu eliberator care îi ajută pe copii să se accepte necondiționat.
Acest lucru nu doar că le va îmbunătăți starea de bine psihologică și emoțională, dar va avea și un impact pozitiv asupra stimei lor de sine și autoaprecierii.
Una dintre principalele cauze ale tulburărilor de comportament alimentar, atât de comune în rândul copiilor și adolescenților, se bazează pe respingerea propriului corp.
De aceea, o metodă eficientă de a preveni acest tip de tulburare este educarea celor mici în diversitatea corporală și învățarea iubirii de sine, așa cum sunt.
Știai că adolescenții care au o imagine corporală negativă tind să aibă obiceiuri mai nesănătoase?
Pe de altă parte, atunci când au o stimă de sine adecvată și o autoimagine pozitivă, aceștia sunt mai preocupați de obiceiurile lor de sănătate și sunt mai dispuși să urmeze o dietă echilibrată și să facă mai multă mișcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.