Învață-ți copiii ce să facă dacă se pierd: Sfaturi extrem de utile, pe categorii de vârstă

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Să-ți înveți copiii ce să facă dacă se pierd este esențial, pentru că se pot pierde în orice spațiu, precum supermarket, parc, plajă, etc. În acest articol vă vom ajuta să minimizați aceste episoade și să-i învățați ce să facă dacă se îndepărtează de mama și tata.



Există întotdeauna riscul ca copiii tăi să se piardă în locuri publice. Nu este vorba despre a fi un părinte iresponsabil sau neglijent.

Primul element care îi caracterizează pe copii este inocența, aceștia nu își dau seama de pericolele pe care le pot întâlni pe stradă, mai ales dacă nu au protecția părinților.

Prin urmare, este esențial să insuflați copiilor dumneavoastră o doză de neîncredere și să le oferiți o serie de sfaturi care îi vor ajuta să se apere dacă se pierd în mulțime.

Copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani: ce ar trebui să facă dacă se pierd?

Copiii de această vârstă sunt foarte neliniştiţi şi distraşi. Este nevoie doar de o secundă pentru ca părinții să-i piardă din vedere.

De asemenea, trebuie să luați în considerare că, deoarece aceștia sunt copii foarte vulnerabili, aceștia pot intra în panică și nervii lor nu le vor permite să acționeze corect.

„Stai exact acolo unde ești”  va fi întotdeauna cea mai bună instrucțiune pentru un copil.

Din acest motiv, nu este o idee bună să le spuneți copiilor să se îndrepte într-o anumită locație dacă se pierd.

Acest lucru i-ar putea face și mai speriați, deoarece simțindu-se neprotejați, presiunea de a trebui să facă ceva pentru a-și găsi părinții i-ar putea deranja.

Primul lucru de făcut este să vorbești cu copiii tăi și să-i asiguri că dacă se pierd, tata și mama îi vor găsi.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-48794_22868400.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

„Nu te mișca, că vin mama și tata”, „rămâi unde ești până venim noi să te luăm”. Aceste instrucțiuni sunt mai ușor de reținut decât să-i spui să meargă într-o locație strategică, chiar dacă pare potrivit. Trebuie să te asiguri că copiii tăi înțeleg că nu ar trebui să meargă nicăieri cu străinii. 

O altă recomandare este ca aceștia să poarte un colier sau o brățară cu informațiile lor și numărul de telefon al părinților. Aceste accesorii vor permite oamenilor să-i contacteze.

Copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani

Copiilor de această vârstă le este mai ușor să urmeze instrucțiunile, așa că le puteți spune cu ușurință ce să facă dacă se pierd.

O idee excelentă este să stabilești un fel de cod între părinți și copii pentru a se suna atunci când nu sunt suficient de aproape.

În acest caz, copilului i se spune că atunci când aude chemarea părinților săi, trebuie să încerce să răspundă ridicând vocea și să nu se miște până când aceștia vin spre el.

3. -imagine fara descriere- (pexels-ethan-zuniga-2658916_40493400.jpg)

Foto: Ethan Zuniga/ Pexels

Învață-i să recunoască cum sunt îmbrăcați polițiștii sau pompierii. Dacă se pierd într-un centru comercial, parc etc., pot cere ajutorul acestor forțe de poliție.

Spune-le să se întoarcă în ultimul loc în care au mers cu părinții lor. Această tehnică este foarte eficientă. Ceva la fel de simplu ca să-i ceri copilului tău să rămână în ultimul loc în care a fost cu tine poate face căutarea semnificativ mai ușoară.

4. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-3985079_16525200.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Trebuie să fii atent când le dai acestor instrucțiuni micuților tăi, deoarece i-ar putea face foarte nesiguri, iar în acest caz este mai bine să le garantezi că mama și tata vor face totul pentru a-i proteja și pentru a-i găsi dacă se vor pierde.

Prevenirea va fi întotdeauna cea mai bună soluție, așa că încearcă să nu-i pierzi niciodată din vedere pe cei mici și roagă-i să fie precauți și mereu aproape de tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel