Învață-ți copilul să nu-și bată joc de alții

Data publicării:
Photo by RDNE Stock project/ Pexels
Photo by RDNE Stock project/ Pexels

Mulți copii râd de alții fără să se gândească la consecințele pe care le poate avea acest lucru. Învățarea lor să aibă respect și empatie este esențială pentru educație.



Învățându-vă copilul să nu-și bată joc de alții îl va asigura că nu se simte respins. Mai mult, copiii trebuie să înțeleagă că aceste comportamente le afectează capacitatea de a relaționa cu ceilalți. Acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt respectate normele de conduită socială.

Chiar și cel care batjocorește suferă

De obicei se crede că copiii care își bat joc de alții nu suferă. În realitate, ei încearcă doar să-și ascundă slăbiciunile. Acesta ar putea fi, de asemenea, un simptom de suferință psihologică sau rezultatul unui comportament învățat în mediul acasă.

În unele cazuri, victima ridicolului a fost copilul în cauză. Pentru a se proteja, el desfășoară aceeași schemă cu semenii săi.

Acasă începe educația în valori, totuși există părinți care nu intervin. Când își văd copilul făcând joc de alții, ei cred că nu este o problemă. Se mai poate întâmpla ca aceștia să aibă obiceiul de a critica alți oameni, iar cei mici au tendința de a imita acest exemplu.

Agresiune acasă

Trebuie să înțelegem care sunt motivele care determină un copil să se comporte astfel. De obicei, lipsa afecțiunii sau prezența agresivității în mediul familial sunt principalele motive. Copiii își dezvăluie frustrarea prin agresiune fizică și verbală împotriva celor mai slabi.

2. Photo by R... (pexels-rdne-6936504_64093500.jpg)

Photo by RDNE Stock project/ Pexels

Fiecare părinte trebuie să înțeleagă că tachinarea celorlanți poate duce la un comportament agresiv la adresa copilul lor.  Șansele sale de succes academic și abilitățile de toleranță care îi permit să se relaționeze cu ceilalți sunt reduse.

Când vine vorba de controlul parental, este esențial să acționezi imediat ce observi astfel de incidente.

Părinţii trebuie să-şi educe copiii şi din punct de vedere emoţional. A învăța un copil să nu-și bată joc de alții înseamnă să-l faci să înțeleagă că aceasta este atitudinea greșită. A-l invita să se pună în locul altora este o modalitate bună de a crește empatia.

Ce să faci

Când un copil își bate joc de alții, el sau ea caută o modalitate de a obține controlul asupra situației sau de a atrage atenția. Poate că aceasta este singura metodă pe care o știe pentru a relaționa cu alți oameni.

Cel mai bun mod de a contracara acest comportament este de a vorbi cu el. Explicarea răului pe care îl provoacă și cât de neplăcute sunt acțiunile sale face parte din învățătură.

De asemenea, trebuie să abordăm riscurile care decurg din astfel de acțiuni. De fapt, dacă va continua să se comporte în acest fel, este probabil ca și alții să reacționeze la fel în ceea ce îl privește. Sau, se poate întâmpla și să încerce să-l atace.

3. Photo by R... (pexels-rdne-6936136_02045500.jpg)

Photo by RDNE Stock project/ Pexels

Părinții trebuie să conducă întotdeauna prin exemplu și să nu facă niciodată ceea ce ei încearcă să corecteze la copil. Ei trebuie să încurajeze comportamentele pozitive și să le recunoască.

Dragostea nu trebuie să lipsească niciodată în timpul acestui proces. Dacă copilul tău se simte iubit, îi vor scădea nesiguranța și, odată cu ea, și agresivitatea.

Respect și toleranță, valori fundamentale

Când copilul înțelege pagubele cauzate de cuvintele pline de răutate, învață și să-i accepte pe ceilalți cu diferențele lor.

Întărirea valorilor precum respectul și toleranța îi va crește abilitățile de conviețuire în copilărie. Numai așa va fi un om mai bun în viitor.

Pentru a învăța un copil să nu-și bată joc de alții, este important să faci introspecție. De exemplu, dacă un părinte are o stimă de sine scăzută și abilități slabe de a-și face prieteni, nu va putea niciodată să-și ajute copilul. El trebuie să se cunoască și să-și atribuie valoare pentru ca copilul să-l vadă ca pe un model.

Încurajarea și motivarea celui mic este esențială. Să-l ajuți să-și facă prieteni noi, să vorbești bine despre oameni și să cooperezi sunt modalități excelente de a corecta comportamentul negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel