Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

Data publicării:
Foto: Freepik @prostooleh
Foto: Freepik @prostooleh

Prietenii joacă un rol esențial în viața fiecărui copil, contribuind la dezvoltarea socială și emoțională. Cu toate acestea, nu toți prietenii pe care copilul îi întâlnește vor fi bine intenționați. Unii pot avea comportamente toxice, manipulatoare sau egoiste, ceea ce poate avea un impact negativ asupra încrederii și stimei de sine a copilului. 



Ca părinte, este important să îți înveți copilul cum să recunoască un prieten fals și cum să gestioneze aceste relații într-un mod sănătos.

Ar fi bine să iei cunoștință de următoarele strategii ți să le împărtășești cu copilul tău pentru ca acesta să înțeleagă ce înseamnă un prieten fals și cum să se protejeze de influențele negative.

Explică diferența dintre un prieten adevărat și unul fals

Mai întâi de toate trebuie să definești clar ce înseamnă un prieten adevărat. Explică-i copilului că un prieten adevărat este cineva care îl respectă și îl acceptă așa cum este. Cel care îl susține în momentele dificile și se bucură pentru reușitele sale. Care își păstrează promisiunile și este de încredere.

Pe de altă parte, un prieten fals poate fi recunoscut dacă va fi alături de el doar atunci când îi convine sau când are ceva de câștigat.

Un prieten fals îl va critica sau va râde de el în fața altora. Va minți și trăda încrederea și va fi egoist.

Semnele unui prieten fals

Există câteva semne clare că cineva nu este un prieten adevărat, și este important să îl ajuți pe copil să le identifice:

1.  Dacă prietenul copilului vorbește urât despre el pe la spate sau îi trădează încrederea, acesta este un semn evident că relația nu este una sănătoasă.

2. Un prieten fals va încerca să obțină ceea ce își dorește prin manipulare, folosindu-se de vinovăție sau șantaj emoțional pentru a-și atinge scopurile.

3. Dacă relația este mereu centrată pe nevoile și dorințele prietenului, fără să țină cont de ceea ce vrea copilul tău, aceasta este o dinamică toxică.

4. Un prieten fals poate fi gelos pe succesul sau relațiile copilului și va încerca să îl saboteze sau să îl facă să se simtă inferior.

5. Dacă prietenul îl face pe copilul tău să se simtă mereu inadecvat sau îl critică în mod constant, nu este vorba de o relație sănătoasă

 Învăță-l că există limite într-o prietenie

Copilul tău trebuie să înțeleagă cât de importante sunt limitele personale într-o prietenie. Explică-i că, într-o relație sănătoasă, ambele părți respectă limitele celuilalt și nu fac presiuni sau cer lucruri care îi fac să se simtă inconfortabil.

Dacă un prieten îl forțează să facă lucruri cu care nu se simte confortabil sau îi încalcă limitele repetat, este un semn că acel prieten nu este bun pentru el.

2. Fotografie... (cum-sa-si-aleaga-prietenii_80542900.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Ajută-l să găsească curajul de a spune "nu" atunci când simte că ceva nu este corect și să se îndepărteze de prietenii care nu îi respectă granițele.

 Arată-i cum să își aleagă prietenii cu grijă

Copiii învață foarte mult din exemplul părinților. Dacă tu, ca părinte, ai relații de prietenie sănătoase, copilul tău va observa și va învăța din comportamentul tău. Arată-i cum arată prietenia adevărată, prin sprijinul reciproc, respect și încredere.

Discută deschis despre relațiile tale de prietenie și despre provocările pe care le-ai întâmpinat, astfel încât să înțeleagă că nu toate relațiile sunt perfecte, dar cele valoroase merită efortul.

Ajută-l să înțeleagă că este în regulă să se retragă dintr-o prietenie toxică

Poate fi dificil pentru un copil să accepte că un prieten este fals și că relația trebuie încheiată. Însă este important să îi explici că nu trebuie să rămână într-o relație toxică doar de dragul de a avea prieteni.

Învață-l că este în regulă să își aleagă fericirea și bunăstarea, chiar dacă asta înseamnă să se îndepărteze de un prieten care nu îl tratează corect.

Ajută-l să înțeleagă că există mereu șansa de a-și face prieteni noi, iar prieteniile adevărate nu necesită sacrificii care îi afectează stima de sine sau fericirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel