Bunicii au un rol unic în viața unui copil. În timp ce părinții sunt cei care pun reguli și se asigură că lucrurile merg pe drumul cel bun, bunicii sunt adesea „refugiul” unde copiii se simt iubiți, răsfățați și liberi de presiunile zilnice.
Chiar dacă părinții pot fi mai stricți cu alimentația sau comportamentul, bunicii sunt de multe ori mai permisivi, iar acest lucru poate aduce un echilibru emoțional important pentru copii.
De exemplu, Ioana Ginghină a dezvăluit um fiica ei se simte foarte bine la bunici, la Sibiu, unde are mai multă libertate.
Citește și Ioana Ginghină: „Nu profesorul, ci părinții trebuie să-și educe copilul”
Aceste permisiuni mai mari, cum ar fi să mănânci ciocolată sau să petreci mai mult timp pe telefon, sunt lucruri pe care părinții, care pun mult accent pe educație și disciplină, nu le-ar accepta acasă.
Totuși, nu este vorba de un comportament distructiv – ci despre o abordare diferită, care permite copiilor să se bucure de momente simple și de o iubire necondiționată din partea bunicilor.
În opinia actriței, faptul că bunicii sunt mai permisivi cu dulciurile nu înseamnă că acest lucru le va face rău copiilor.
„O ciocolată nu e mare lucru. Asta nu înseamnă ca dacă bunicii sunt mai permisivi, mai mănâncă din când în când a ciocolată, îi face așa de rău. Răul acesta alimentar este mai puțin rău decât să nu ai bunici. Mi se pare ca o ciocolată, da o încolo de ciocolată.
Copiii își fac relații. Și ei înțeleg: eu mănânc ciocolată doar când sunt la bunici, nu înseamnă ca o să mănânce și acasă. Nu înseamnă că-ți strică copilul”, a spus Ioana Ginghină la podcastul Celebru și Părinte, moderat de Marius Gheorghiu.
Sursa foto: freepik.com@freepik
Vezi și Iată cât cheltuiesc bunicii pe an pentru nepoții lor
„Mie de multe ori mi se părea Ruxi obraznică cu bunicii. Pentru că-i permiteau. Și mi-a spus psihologul: nu te băga. Dacă bunica îi acceptă, e vina bunicii. Nu trebuie să intervii ca părinte”.
Chiar dacă, uneori, părinții și bunicii au stiluri diferite de a educa, aceste diferențe pot să aducă beneficii copiilor. Părinții pot fi mai concentrați pe reguli și structură, dar bunicii pot oferi acea libertate de care copiii au nevoie pentru a se simți iubiți și acceptați pentru cine sunt.
În acest fel, copiii învață să aprecieze ambele tipuri de relații și să înțeleagă că, deși există diferențe între ce este permis acasă și la bunici, fiecare relație aduce un tip de iubire și învățătură esențială pentru creșterea lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.