Când ai doi (sau mai mulți) copii în casă, e imposibil să nu apară conflicte. De la jucării „împrumutate fără permisiune” până la cine stă primul în față în mașină, motivele de ceartă par infinite. Dar vestea bună e că la fel de infinite pot fi și momentele de apropiere, cooperare și empatie – mai ales dacă le oferim ocazia să se conecteze altfel.
Joaca este un teren magic unde rivalitatea se poate transforma în camaraderie. Nu e nevoie de reguli complicate sau de jucării sofisticate. Uneori, e suficient un joc bine ales pentru ca cei mici să înceapă să se asculte, să se sprijine și să se bucure unul de prezența celuilalt.
Frații nu sunt mereu cei mai buni prieteni – mai ales când sunt mici, obosiți sau vor fix aceeași jucărie. Dar jocurile pot deveni o punte magică între ei. Iată câteva jocuri simple, amuzante și pline de sens care ajută la construirea empatiei și a spiritului de echipă între frați:
Citește și Amalia Covaliu este campioană la mondială la sabie cadete. Fratele ei, Vlad, a luat argint!
Povestea cu rândul
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Unul pornește o poveste, celălalt o continuă. Pot inventa personaje, aventuri, soluții la probleme. Asta încurajează ascultarea activă și imaginația.
Micul detectiv
Ascunde un obiect în casă, iar ceilalți trebuie să colaboreze pentru a-l găsi. Nu e o competiție, ci o misiune comună.
Stafeta cârligelor de rufe
Leagă cârlige de rufe într-un lanț, iar copiii trebuie să le transporte fără să le scape, doar ajutându-se reciproc. Distractiv și bun pentru cooperare.
Pentru 10 minute, fiecare devine celălalt: în gesturi, voce, reacții. Nu doar că se distrează, dar încep să vadă cum e „împreuna” din perspectiva fratelui.
Construcții împreună
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Fie cu Lego, cuburi sau perne și pături, scopul e să creeze ceva împreună: o casă, o fortăreață, o navă spațială. Lucrează la același proiect, deci trebuie să colaboreze.
Cine ajută mai repede
Citește și Ai un copil favorit? Un nou studiu ar putea explica de ce
Un părinte poate simula o mică misiune: „Am pierdut cheile, cine mă ajută să le caut?”. Frații se pot implica împreună, cu misiuni scurte și clare.
Dans sincronizat
Punem o melodie simpatică, iar copiii trebuie să se sincronizeze în mișcări, fără să vorbească. Exersează observarea, adaptarea la celălalt și multă râs.
Teatru cu jucării de pluș
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Fiecare copil are un personaj, și pun împreună în scenă o piesă scurtă. Se negociază roluri, dialoguri și finaluri.
Ghicitoare în pereche
Unul descrie un obiect fără să-l numească, celălalt ghicește. Apoi schimbă rolurile. Se ascultă, se concentrează, se sprijină reciproc.
Calendarul faptelor bune în echipă
Crează împreună un calendar unde bifează, zilnic, o faptă bună făcută în echipă (ex: „am strâns jucăriile împreună”, „am ajutat la masă”). Se simt o echipă reală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.