Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, cu o semnificație profundă atât religioasă, cât și tradițională.
Este ziua în care creștinii ortodocși retrăiesc, prin slujba Deniei celor 12 Evanghelii, momentele dramatice dinaintea răstignirii lui Iisus Hristos.
Tot în Joia Mare, în gospodăriile românești, se păstrează obiceiuri vechi de sute de ani: vopsirea ouălor roșii, pregătirea cozonacilor și curățenia generală, ca semn de purificare înainte de Înviere. În unele zone, ouăle vopsite în această zi sunt considerate cele mai rezistente și pline de simbolism.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Cunoscută și sub numele de Joia celor 12 Evanghelii, această zi are o încărcătură spirituală aparte.
Citește și Sarmalele, vedetele mesei de Paște – rețeta care nu dă greș niciodată
În timpul Deniei, se aprind 12 lumânări care simbolizează fiecare dintre cele 12 Evanghelii citite în această seară sfântă — iar credincioșii le pot păstra aprinse, rând pe rând, de-a lungul întregului an, în momente de rugăciune sau încercare.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
La Denia din Joia Mare, biserica amintește de patru momente esențiale din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor – o lecție profundă de smerenie, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, dar și începutul Patimilor.
Slujba este una dintre cele mai emoționante din an și include o procesiune specială, în cadrul căreia se citesc cele 12 Evanghelii ale Patimilor. Denia și Vecernia sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, dând acestei seri o solemnitate aparte.
Un alt detaliu simbolic: în Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci se folosește doar toaca, așa cum se obișnuiește în momentele de mare durere și reculegere, potrivit crestinortodox.ro.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Conform tradiției, în Joia Mare din Săptămâna Mare gospodinele vopsesc ouăle în roşu.
În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.
De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.