Impactul maternității asupra traseului profesional al femeilor din Spania este o realitate incontestabilă care evidențiază inegalitățile de gen profunde.
Maternitatea nu ar trebui să fie un obstacol pentru carierele profesionale ale femeilor, dar acest studiu subliniază că inegalitățile din câmpul muncii reprezintă o problemă adânc înrădăcinată, deși indică și posibile soluții.
Potrivit raportului „Observatorul Femeii Profesionale din Spania”, realizat de EAE Business School, 47% dintre mame au fost nevoite să își modifice cariera după ce au devenit mame, în timp ce doar 8% dintre tați au făcut schimbări similare.
Această dezechilibru arată că, deși s-au făcut progrese, mai este mult de muncit pentru a atinge o adevărată egalitate.
Studiul, bazat pe răspunsurile a mai mult de 800 de femei cu vârste între 20 și 60 de ani, evidențiază cum mamele se confruntă cu provocări unice în domeniul profesional.
Unul dintre principalii factori este lipsa de co-responsabilitate în sarcinile casnice și familiale, adică implicarea tatălui în creșterea copiilor, deoarece, deocamdată, această povară rămâne disproporționat de mare asupra lor.
Citește și Mama sau tata? De la cine moștenește copilul caracterul
84% dintre femeile chestionate percep o cerință socială mai mare în rolul lor de îngrijitoare.
Mai mult, 38% dintre ele se tem să fie văzute ca „mame rele” dacă nu îndeplinesc aceste așteptări, iar acest procent crește la 44% în rândul femeilor mai tinere.
Carina Mellit, directoare a Strategic Research Center de la EAE Business School și cercetătoare în acest studiu, afirmă că „este crucial să provocăm credințele limitative în care am fost educați și așteptările care au fost puse asupra noastră pentru a duce schimbarea către o societate mai egalitară”.
64% dintre femei consideră că bărbații au mai multe șanse de promovare datorită implicării lor mai scăzute în responsabilitățile familiale, în timp ce veniturile femeilor scad odată cu venirea copiilor.
Având în vedere aceste date, greutatea așteptărilor sociale și inegalitatea de oportunități sunt două factori care afectează mult mai mult femeile decât bărbații atunci când devin părinți, afectând carierele profesionale ale multora dintre ele.
„Deși am făcut progrese considerabile în ultimii ani, vinovăția și percepția că îngrijirea este un rol care ne revine din cauza biologiei de gen, îngreunează drumul spre o adevărată co-responsabilitate”, a subliniat această cercetătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.