La ce vârstă ar trebui să mergeți cu copilul la oftalmolog

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Până la vârsta de 7 ani, vederea copiilor este plastică. Înseamnă că dacă există un strabism sau o eroare de refracție precum hipermetropia, poate fi intervenit și rezolvată problema. După această vârstă defectul este mai dificil de tratat și poate deveni ireversibil.



Problemele de vedere sunt în general observate la școală. Dar dacă ești atent le poți descoperi mai devreme: de exemplu, copilul tău are dureri de cap după ce s-a jucat cu tableta? Atunci ar fi cazul să îl duci la un control. Un alt test ușor este  vizionarea filmelor 3D: dacă are dificultăți în a-l vedea poate exista un defect de vedere.

Se recomandă ca un copil să fie dus la oftalmolog pentru prima dată în jurul vârstei de 3 ani, chiar dacă nu prezintă simptome vizibile de probleme de vedere. Acesta este un control de rutină pentru a asigura că dezvoltarea vizuală a copilului este normală și pentru a detecta eventuale probleme care ar putea afecta vederea pe termen lung.

Iată câteva etape importante pentru controlul oftalmologic al copiilor:

Nou-născut: În primele zile de viață, un medic pediatru ar trebui să verifice ochii copilului pentru orice anomalie evidentă.

6 luni: Un prim control oftalmologic ar trebui să fie făcut de un medic pediatru pentru a verifica dacă ochii copilului se dezvoltă normal.

3 ani: Prima vizită la un oftalmolog sau optometrist pentru o evaluare completă a vederii. Aceasta este esențială pentru a identifica și corecta eventuale probleme vizuale, cum ar fi strabismul, ambliopia (ochiul leneș) sau alte deficiențe de vedere.

Înainte de școală (5-6 ani): Este recomandat un alt control oftalmologic înainte de a începe școala, pentru a se asigura că vederea copilului este suficient de bună pentru a nu afecta procesul de învățare.

2. Fotografie... (pexels-shkrabaanthony-6749763_23517300.jpg)

Fotografie de la Antoni Shkraba/ Pexels

Periodic: După prima vizită la 3 ani, controalele ar trebui să continue la intervale regulate, la recomandarea medicului oftalmolog. De obicei, acestea pot fi anuale sau la fiecare doi ani, în funcție de necesitățile copilului și de eventualele probleme identificate.

Dacă se observă semne de probleme vizuale la copil, cum ar fi ochi încrucișați, dificultăți de focalizare, frecarea frecventă a ochilor, înclinarea capului sau alte comportamente neobișnuite legate de vedere, este important să consultați un oftalmolog cât mai curând posibil, indiferent de vârsta copilului.

O greșeală frecventă

În cazul inflamațiilor precum conjunctivita, mulți părinți merg la farmacie. Atenție: tratamentul trebuie indicat de medicul pediatru sau oftalmolog și utilizat numai în perioada prescrisă. Prelungirea sau repetarea după luni poate provoca, de asemenea, daune.

Cum să îți pregătești copilul pentru vizita la medic

Dacă copilul ezită și are frică de medic, înainte de a merge la vizită spune-i copilului ceea ce se va întâpla: explică-i că domnul doctor îi va pune niște picături magice în ochi și timp de câteva ore va fi posibil să vedea lumea ciudat, ca un pește în acvariu.

Este important să contactati un medic oftalmolog care se ocupă în mod special de copii sau un centru specializat: fară halat de laborator, cu atitudinea și instrumentele potrivite, medicul știe să intre in ton cu copilul și să îi înlăture fricile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel