O mamografie este o investigație medicală importantă pentru depistarea cancerului mamar, iar vârsta la care se recomandă efectuarea unei mamografii variază în funcție de factori precum istoricul familial și recomandările medicului.
În general, femeile pot începe să facă mamografii în jurul vârstei de 40 de ani, dar acest lucru poate fi diferit pentru fiecare persoană.
În multe țări, recomandările de screening pentru cancerul mamar sunt de a începe mamografiile la 40 de ani și să le efectueze anual sau la fiecare 2 ani, în funcție de riscurile individuale.
SURSA FOTO: Freepik.com@yaroslav-astakhov-
Dacă o femeie are un istoric familial de cancer mamar sau alți factori de risc, medicul ar putea recomanda să înceapă mamografiile mai devreme.
Este important să discuți cu medicul tău despre momentul potrivit pentru a începe acest tip de investigație, pentru a lua în considerare factorii care ar putea influența necesitatea unui screening mai devreme.
SURSA FOTO: Freepik.com@myoceanstudio
În plus, este esențial să fii conștientă de semnele și simptomele posibile ale cancerului mamar, chiar și înainte de a ajunge la vârsta recomandată pentru mamografie.
Autoexaminările lunare ale sânilor pot ajuta la detectarea oricăror modificări sau nereguli. Dacă observi umflături, modificări ale formei sau mărimii sânului, secreții neobișnuite din mamelon sau dureri persistente, este important să te adresezi medicului, care poate recomanda investigații suplimentare, inclusiv o mamografie, indiferent de vârstă.
SURSA FOTO: Freepik.com@goditect01
De asemenea, în anumite cazuri, femeile sub 40 de ani care au un risc crescut de cancer mamar (de exemplu, din cauza unei mutații genetice sau a unui istoric familial semnificativ) pot începe mamografiile mai devreme, în funcție de recomandările medicului lor, potrivit Parents.
În acest sens, există și tehnici imagistice suplimentare, cum ar fi ecografia mamară, care pot fi utile în cazurile în care mamografia nu este suficientă, mai ales la femeile mai tinere cu țesuturi mamare dense.
Înainte de 40 de ani, se va evita realizarea unei mamografii ca primă opțiune, deoarece aceasta este iradiantă (emite unde sau raze).
În final, fiecare femeie ar trebui să aibă o discuție deschisă cu medicul ei despre istoricul personal și familial de sănătate, precum și despre pașii necesari pentru un screening adecvat. Prevenirea și depistarea timpurie a cancerului mamar sunt cheia unei șanse mai mari de tratament eficient și de recuperare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.