La ce vârstă ar trebui un copil să primească un telefon mobil? Cercetătorii spun că poate fi mai târziu decât crezi. Ce părere au părinții?

Data publicării:
La ce vârstă ar trebui un copil să primească un telefon mobil? Cercetătorii spun că poate fi mai târziu decât crezi. Ce părere au părinții? FOTO: freepik.com @nensuria
La ce vârstă ar trebui un copil să primească un telefon mobil? Cercetătorii spun că poate fi mai târziu decât crezi. Ce părere au părinții? FOTO: freepik.com @nensuria

Potrivit rezultatelor unui sondaj recent, efectuat pe un eșantion de 2.000 de părinți, se pare că aceștia au ajuns la un consens în ceea ce privește vârsta potrivită pentru a oferi un telefon mobil copiilor lor: 10 ani. Această concluzie reprezintă rezultatul unor cercetări recente care arată că, în Statele Unite ale Americii, vârsta medie la care un copil primește primul său smartphone este de 10 ani.



Cu toate acestea, în ultima perioadă, există părinți și experți care pledează pentru amânarea cumpărării primului telefon al copilului, împreună cu utilizarea rețelelor sociale, până când aceștia intră oficial în perioada adolescenței. O mișcare socială cunoscută sub numele de „Așteaptă până la 8” își propune să încurajeze părinții să reziste presiunii de a oferi copiilor lor telefoane înainte de clasa a VIII-a.

Această mișcare își propune să creeze o rețea de sprijin pentru părinții care doresc să amâne oferirea unui telefon copiilor lor. Fondatoarea acestei mișcări, Brooke Shannon, a explicat pentru Today: „Speranța noastră este să creăm o rețea de sprijin pentru acei părinți care ar dori să aștepte să le ofere copilului lor un telefon”.

Dezbaterea privind momentul potrivit pentru a oferi copilului un smartphone continuă să atragă atenția părinților și a experților. Unii susțin că folosirea timpurie a smartphone-urilor poate avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor, afectându-le atât abilitățile sociale, cât și starea de sănătate mintală. Pe de altă parte, există și păreri conform cărora introducerea timpurie a tehnologiei poate fi benefică, ajutând copiii să se adapteze la lumea digitală în care trăim.

Citește și Cele șapte momente în care NU ar trebui să le dai copiilor ecrane: „Prima generație care este crescută cu dispozitive”

Rețelele de socializare amplifică anxietatea și depresia la copii

Chirurgul general Vivek Murthy, din SUA, se alătură discuției, susținând că „13 ani este mult prea devreme”. Într-un interviu acordat postului CNN Newsroom, Murthy a îndemnat părinții să se unească pentru a amâna aderarea copiilor la platformele de socializare până la vârstele de 16, 17, 18 ani sau orice altă vârstă pe care o consideră potrivită.

Conform opiniei sale, este crucial să fim conștienți de modul în care acești copii își percep propria valoare și relațiile lor, iar mediul deformat și adesea distorsionat al rețelelor de socializare poate aduce un dezavantaj semnificativ multora dintre ei. Murthy susține că expunerea timpurie la rețelele de socializare poate afecta negativ starea de sănătate mintală și sănătatea emoțională a copiilor, amplificând probleme precum anxietatea, depresia și scăderea încrederii în sine.

Cum decid părinții când să cumpere telefoane pentru copii?

2. -imagine fara descriere- (la-ce-varsta-ar-trebui-un-copil-sa-primeasca-un-telefon-mobil-cercetatorii-spun-ca-poate-fi-mai-tarziu-decat-crezi--ce-parere-au-parintii-2_53510900.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @krakenimages.com

Momentul potrivit pentru a oferi un telefon copilului tău poate aduce cu sine o serie de contradicții, iar părinții se confruntă cu decizii dificile în această privință.

Impactul smartphone-urilor asupra siguranței copiilor poate fi atât pozitiv, cât și negativ. Pe de o parte, aceste dispozitive permit copiilor să rămână în contact cu prietenii lor, dar, pe de altă parte, îi expun și la riscul de a dezvolta dependență digitală sau de a fi victime ale hărțuirii și șantajului online.

În plus, cercetările au evidențiat faptul că părinții nu sunt întotdeauna modele de comportament sănătos în ceea ce privește utilizarea telefonului. 

Un sondaj realizat de OnePoll în numele Cricket Wireless a dezvăluit câteva atitudini interesante ale părinților în ceea ce privește tehnologia: aproximativ 70% dintre părinți afirmă că au încredere în capacitatea copiilor lor de a folosi tehnologia în mod responsabil, în timp ce doi din trei părinți (66%) au implementat măsuri de control parental pe toate dispozitivele utilizate de copiii lor în scopuri de securitate.

Vezi și Cei mai simpli pași pentru a deconecta copilul de la ecrane. Dezlipirea din fața televizorului sau a telefonului va fi floare la ureche cu aceste sfaturi

O tensiune majoră în ceea ce privește rolul tehnologiei în viața copiilor

Mai mult, mulți părinți de astăzi au crescut într-o lume în mare parte fără smartphone-uri, ceea ce face ca decizia de a oferi un telefon copiilor lor să devină și mai dificilă. Jackie Cornell Laabs, într-un interviu acordat Motherly, a mărturisit: „Planificăm să întârziem cât mai mult posibil”. Planul ei pentru proprii copii? „Nu mai devreme de liceu și chiar și atunci, cu toate restricțiile parentale posibile. Nu doresc să petreacă timpul pe rețelele sociale 24/7”. Alți părinți împărtășesc aceeași perspectivă. 

Cercetările privind influența smartphone-urilor asupra minților tinere nu sunt încurajatoare - studiile indică faptul că utilizarea timpurie și frecventă a acestor dispozitive este asociată cu probleme mai serioase de comportament, tulburări de sănătate mintală și consecințe negative asupra somnului copiilor.

Cu toate acestea, mulți părinți doresc să-și țină copiii conectați cu ei și cu prietenii lor și consideră că dezvoltarea competențelor tehnologice este esențială pentru viitorul copiilor lor.

Apare o tensiune majoră în ceea ce privește rolul tehnologiei în viața copiilor, iar părinții se găsesc în mijlocul acesteia. În plus, experții subliniază faptul că dependența părinților de dispozitivele electronice are adesea cel mai mare impact negativ asupra vieții de familie, astfel încât discuțiile ar trebui să se concentreze mai mult asupra modelelor de utilizare a timpului petrecut în fața ecranelor de către întreaga familie, nu doar asupra comportamentului copiilor.

Academia Americană de Pediatrie recomandă „o listă de verificare” a pregătirii copilului pentru a-i oferi un smartphone, conștientă de faptul că o abordare universală a acestei decizii nu ia în considerare nevoile și nivelul de maturitate specific fiecărui micuț și familie.

Citește și Cel mai recent studiu arată impactul pe care îl au ecranele asupra dezvoltării copiilor preșcolari: Limita de timp recomandată de cercetători

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel