La ce visează bebelușii și cum o fac

Data publicării:
Fotografie de la Fadime Erbass/ Pexels
Fotografie de la Fadime Erbass/ Pexels

Este adevărat că nou-veniți pe lume visează? Și mai presus de toate, la ce visează nou-născuții? Iată ce spun studiile efectuate până acum.



La ce visează nou-născuții? Să aflăm împreună ce trece prin cap copiilor în timp ce dorm și cum reușesc să o facă.

Când bebelușii visează

Înainte de a afla ce visează nou-născuții, trebuie făcută o premisă importantă: somnul lor este destul de diferit de cel al adulților.

Dacă aceștia din urmă - chiar dacă în multe cazuri s-ar putea să nu-și amintească - visează în mod regulat în fiecare noapte și pentru un total de cel puțin cinci episoade și fiecare durând 15-20 de minute, noii veniți pe lume au aproximativ 8-9 ore de vise „active”, sau jumătate din timpul în care dorm în primele luni de viață

La ce visează noii veniți pe lume

Printre numeroasele instituții experte, Academia Americană de Pediatrie a încercat să demonstreze ce visează nou-născuții printr-un studiu care a subliniat că își petrec 50% din timp în faza REM, perioada în care corpul este abandonat, dar creierul este încă activ (în esență cel al visării).

Problema, potrivit experților, este înțelegerea exactă a temelor visurilor lor, deoarece, din păcate, nu pot vorbi. 

Bebelușii care râd în somn

Părinții, cu siguranță, și-au văzut copiii zâmbind în timp ce dorm. În fața unor scene tandre ca acestea, este firesc să ne întrebăm dacă și ce visează nou-născuții.

O cercetare publicată în Nature and Science of Sleep a încercat să ofere un răspuns care sugerează că zâmbetul este adesea o mișcare musculară involuntară.

S-ar părea, așadar, că de cele mai multe ori nu există o corelație cu o anumită stare psihică care îi determină pe nou-născuți să zâmbească ca răspuns la un vis.

Au bebelușii coșmaruri?

Nou-născuții zâmbesc în vise, dar din păcate se poate întâmpla și să plângă în timp ce dorm. Neuropsihiatrii susțin că faza de teroare și panică nocturnă la cei mai tineri începe în jurul a 18 luni și apoi se agravează chiar și până la vârsta de 10 ani. Episoade care fac copilul să se trezească chiar și de mai multe ori în timpul nopții.

Dar în cazul noilor veniți pe lume este, din păcate, foarte greu de înțeles la ce visează nou-născuții și dacă aceste vise se transformă în coșmaruri.

Concluzii despre visele nou-născuților

Putem deci concluziona spunând că nou-născuții visează dar, din păcate, neștiind să vorbească, în momentul de față nu există nicio modalitate de a ști exact ce vizează.

Ceea ce este posibil, totuși, este ca somnul REM al unui sugar și al unui copil mic să joace un rol foarte important, deoarece reia tiparele mentale pe care ereditatea sau experiențele le-au scris în creierul său.

De fapt, acest lucru este susținut de numeroase studii, precum cel publicat în prestigiosul Scientific American, care consideră că visele ocupă o mare parte din somnul copilăriei.

Ore în care amintirile înnăscute se consolidează din experiențele care au loc pe parcursul unei zile. În același timp, amintirile lingvistice, sunetele care alcătuiesc cuvintele noi, imaginile vizuale, asocierile dintre diferite experiențe și multe altele sunt întărite în vis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage
Tagurile articolului: nou nascuti somn vise





pixel