Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»”

Data publicării:
Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @ziganshina1985
Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @ziganshina1985

Profesorul de matematică Cătălin Osiceanu, cu o experiență vastă în educație, a relatat recent o poveste care ne face să reflectăm asupra valorilor și prejudecăților noastre legate de educație și carieră.



„Anul trecut, un elev drag, a refuzat să răspundă solicitărilor mele de a se pregăti temeinic pentru examenul de Evaluare Națională, motivând că el are alte planuri.

M-a supărat un pic, mai ales că avea potențial, n-a reușit să ia peste 5 la examen și a ieșit din peisaj până într-o zi de toamnă când mi-a făcut o vizită la școală pentru a-mi dezvălui planul lui.

A ales să urmeze cursurile profesionale ale unei școli pentru a se pregăti de meseria de frizer.

Mi-a mai spus că e o tradiție în familia lui și că după perioada de 3 ani de ucenicie o să-și deschidă, împreună cu mama lui, un salon în cartier.

L-am felicitat, i-am urat succes și i-am garantat că aș fi bucuros să fiu printre primii lui clienți”, a scris profesorul Cătălin Osiceanu pe pagina de Facebook.

Citește și Rezultatele la Evaluarea Națională au fost afișate: Cele mai slabe note din ultimii trei ani

„De ce v-am relatat toate acestea?!”

Profesorul Osiceanu continuă: „Păi, să ne gândim puțin… El este unul din acei elevi care au umflat procentul celor care au luat note sub 5 la examen anul trecut. El este parte a etichetei `eșecul învățământului românesc`. Vă asigur că este un om de toată cinstea; sunt convins că va fi un bun profesionist, dar și-a ales o profesie neintelectuală. Vă deranjează? Spuneți-mi, a greșit cu ceva?!”

Povestea acestui elev ne arată că succesul poate avea multe forme. Alegerea unei meserii tradiționale, precum cea de frizer, nu înseamnă automat un eșec. Dimpotrivă, este o decizie care necesită curaj și pasiune.

Vezi și De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / VIDEO

„Țara `etichetelor` și a `intelectualilor` cu diplomă”

„În țara `etichetelor` și a `intelectualilor` cu diplomă, indiferent ce diplomă, dar să fie o diplomă, îmi doresc ca… umilul frizer să fie respectat”, conchide profesorul Osiceanu.

Aceste cuvinte ne invită să ne gândim la valoarea muncii fiecărei persoane și la respectul pe care îl datorăm tuturor profesiilor, fie ele intelectuale sau practice. Într-o lume în care presiunea de a urma un traseu educațional convențional este uriașă, este important să recunoaștem și să respectăm diversitatea alegerilor de carieră.

Povestea elevului care a ales să fie frizer ne amintește că fiecare drum în viață este unic și valoros. Profesorul Osiceanu ne încurajează să vedem dincolo de note și diplome, să apreciem dedicarea și pasiunea, indiferent de forma pe care acestea o iau.

Acest elev a ales un traseu care îi aduce satisfacție și continuă o tradiție familială. În loc să fie văzut ca un eșec al sistemului educațional, ar trebui să fie privit ca un exemplu de curaj și autenticitate.

Mesajul profesorului Osiceanu este clar: să respectăm și să valorizăm toate meseriile și să încurajăm tinerii să își urmeze pasiunile, indiferent de presiunile sociale. Succesul nu se măsoară doar în diplome și note mari, ci și în fericirea și satisfacția personală pe care o găsim în ceea ce facem. Respectul pentru fiecare alegere de carieră este esențial pentru a construi o societate echilibrată și incluzivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





pixel