Adolescența este o perioadă tumultoasă atât pentru tineri, cât și pentru părinți. Mulți părinți se confruntă cu sentimentul că adolescenții lor îi tratează ca pe niște dușmani, iar această situație poate fi frustrantă. Întrebarea esențială este: „Cum pot să mă împrietenesc cu el?”
Relația cu adolescentul tău nu trebuie să fie una conflictuală. Acest aspect l-a subliniat expertul în parenting, Urania Cremene, într-o postare pe TikTok.
Cremene este de părere că prin reducerea criticilor, conectarea pe baza intereselor comune și găsirea de activități care să vă aducă împreună, poți transforma această perioadă provocatoare într-o oportunitate de a construi o legătură mai profundă.
”Adolescentul meu se poartă cu mine de parcă aș fi dușmanul lui. Cum aș putea să mă împrietenesc cu el?”. E o întrebare pe care mulți părinți o adresează.
În primul rând taie criticile, taie toate acele momente în care îl prinzi făcând altceva decât ar fi trebuit să facă, pentru că asta facem în fiecare zi, foarte mult timp.
Dacă intri în camera lui, de exemplu, și se joacă jocuri video în loc să-și facă temele, renunță la a-i spune ”Iar ești pe calculator în loc să-ți fi făcut temele?”.
Propune-ți doar să te conectezi cu adolescentul tău. De exemplu, intră în cameră cu o stare de bună despoziție și spune-i: ”Hei mi-a fost foarte dor de tine astăzi. Aș vrea să stăm puțin de vorbă după ce termini jocul. Ce joc este acesta? Îmi spui și mie că nu te-am mai văzut jucându-l?”.
Foto: Freepik @stockking
Fii acolo și află câteva informații. S-ar putea ca adolescentul tău să-și dorească să-ți împărtășească câteva detalii despre joc, iar mai apoi sune-i: ”Când termini aș vrea să vii în bucătărie, să stăm 5-10 minute de vorbă despre cum a fost ziua noastră. Ce zici?”.
Sau: ”Hai să mergem împreună la cumpărături”. Orice care să te ajute să te reconecteze cu adolescentul tău, fără să-i dai indicații, fără comenzi, fără critici, fără să-l rușinezi, fără să mai suni în fiecare zi ca o ciocănitoare”, a sfătuit Urania Cremene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.