Legătura dintre vitamina D şi problemele de sănătate mintală la copii

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Oamenii de ştiinţă finlandezi au descoperit o legătură între vitamina D şi problemele de sănătate mintală la copii. 



S-a descoperit că doze mari din această substanţă previn viitoarele probleme de sănătate mintală. Rezultatele studiului clinic au fost publicate în jurnalul JAMA Network Open. La studiu, au participat 346 de copii cu vârste cuprinse între două săptămâni şi doi ani. Participanţii au fost împărţiţi în două grupe, una primind o doză zilnică standard de zece micrograme, iar cealaltă, de trei ori cantitatea de vitamina D3 (30 micrograme).

Când participanţii aveau între şase şi opt ani, aceştia au fost evaluaţi pentru simptome psihiatrice, folosind un chestionar pe care părinţii au fost rugaţi să-l completeze. Autorii au concluzionat că aportul zilnic de vitamina D3 într-o doză care depăşeşte standardul a redus riscul de probleme mintale la vârsta şcolară, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Aceasta înseamnă că micuţii cărora li s-a administrat o doză mai mare au fost mai puţin predispuşi unei dispoziţii depresive, anxietăţii şi unui comportament retras. În special, tulburările au fost observate la 11,8% dintre copiii care au primit doza standard de zece micrograme de vitamina D înainte de vârsta de doi ani. În schimb, aceste valori au fost de 5,6% la copiii care au primit doza triplă.

Atenție! Nu administra suplimente copilului tău fără să consulți medicul. Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului.

Ce este vitamina D

Vitamina D este esențială pentru o sănătate bună. Este adesea denumită „vitamina soarelui” și este produsă în pielea ta atunci când ești expus la lumina soarelui.

În ciuda acestui fapt, deficiența de vitamina D este una dintre cele mai comune deficiențe de nutrienți din lume.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care este implicată în multe funcții esențiale ale corpului.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea ta generală, deoarece reduce inflamația, susține imunitatea și ajută organismul să absoarbă calciul, care este necesar pentru a construi și a menține oasele sănătoase.

Aproape fiecare celulă din corp are un receptor pentru vitamina D. Este esențială pentru multe procese și poate ajuta la protejarea împotriva cancerului dar și la reglarea sistemului neuromuscular. Vitamina D joacă, de asemenea, un rol major în ciclul de viață al celulelor umane.

Care sunt principalele surse de vitamina D

Dacă ai acces la soare puternic tot anul, atunci expunerea ocazională la soare poate fi suficientă pentru a-ți asigura aportul optim de vitamina D. Se recomandă să stai la soare aproximativ 10 până la 20 de minute pe zi, cu fața, brațele, mâinile și picioarele descoperite.

Nivelul de vitamina D poate scădea în timpul lunilor de iarnă din cauza lipsei de lumină solară suficientă. În acest caz, poate fi necesar să te bazezi pe dietă sau suplimente cu vitamina D, precum și pe vitamina D care este stocată în grăsimea corporală, screi Agerpres.

Aportul de vitamina D din alimente este, în general, destul de scăzut, deoarece foarte puține alimente conțin cantități semnificative.

Alimentele care conțin vitamina D includ peștii grași precum somonul sălbatic, macroul sălbatic, uleiul din ficat de cod, ton conservat în apă și sardine conservate în ulei, ciupercile expuse la lumină ultravioletă, gălbenușuri de ou, brânză, ficat de vită sau de vițel, lapte sau iaurt îmbogățit cu vitamina D.

Cantitățile de vitamina D recomandate

Presupunând că o persoană nu primește practic vitamina D de la soare - și că această persoană primește cantități adecvate de calciu - Institutul Național de Medicină al SUA recomandă obținerea următoarelor cantități de vitamina D din dietă sau suplimente:

Sugari cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni: aport adecvat, 400 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 1.000 UI/zi

Sugari cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni: aport adecvat, 400 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 1.500 UI/zi

Vârsta 1-3 ani: aport adecvat, 600 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 2.500 UI/zi

Vârsta 4-8 ani: aport adecvat, 600 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 3.000 UI/zi

Vârsta 9-70: aport adecvat, 600 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 4.000 UI/zi

Vârsta 71+ ani: aport adecvat, 800 UI/zi; nivel superior de aport maxim sigur, 4.000 UI/zi

Ca și regulă generală: dacă crezi că ar trebui să iei un supliment de vitamina D, consultă-te mai întâi cu medicul sau pediatrul. Ei vor efectua un test prin măsurarea a 25(OH)D din sânge care indică cantitatea totală de vitamina D din organism. Acest lucru îi va ajuta să determine doza potrivită de supliment de vitamina D pentru tine sau copilul tău.

Atenție! Nu administra suplimente copilului tău fără să consulți medicul. Acest articol este creat și publicat online doar în scop informativ. Nu înlocuiește sfatul medicului.

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii sanatate vitamina d




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel