Legea lui Pareto: cum a găsit un economist din secolul al XIX-lea formula pentru a îmbunătăți productivitatea și a fi mai fericit

Data publicării:
Legea lui Pareto: cum a găsit un economist din secolul al XIX-lea formula pentru a îmbunătăți productivitatea și a fi mai fericit / FOTO: freepik.com@ jcomp
Legea lui Pareto: cum a găsit un economist din secolul al XIX-lea formula pentru a îmbunătăți productivitatea și a fi mai fericit / FOTO: freepik.com@ jcomp

Uneori, economia și chiar matematica par departe de fericirea de zi cu zi, dar adevărul este că sunt adesea mai aproape de ea decât credem. O dovadă în acest sens poate fi găsită în așa-numita lege Pareto sau regula 80/20.



Publicitate

Această lege, descrisă de un economist italian din secolul al XIX-lea, descrie un fenomen care afirmă că aproximativ 80% din rezultate provin din 20% din acțiuni. Aceasta înseamnă că, în multe cazuri, o minoritate de eforturi sau resurse generează majoritatea rezultatelor.

Descoperiți cum să aplicați legea lui Pareto la două aspecte ale vieții dumneavoastră: munca (îmbunătățirea productivității) și viața personală (îmbunătățirea bunăstării și creșterea fericirii prin mici schimbări).

Cum a fost găsită această formulă care ne ajută să optimizăm (și cum funcționează)

Legea lui Pareto a fost anunțată pentru prima dată în 1896 de Vilfredo Federico Pareto, un economist și filosof italian. El a bazat-o pe așa-numitele cunoștințe empirice. Economistul a observat că 80% din terenurile din Italia erau deținute de numai 20% din populație.

El a observat, de asemenea, că același lucru era valabil și pentru plantele din grădina sa: 20% din plantele sale produceau 80% din fructe. Această relație poate fi explicată cel mai bine din punct de vedere matematic ca o distribuție de tip lege a puterii între două mărimi, în care o modificare a uneia duce la o modificare relevantă a celeilalte.

Cu toate acestea, legea lui Pareto nu este o ecuație matematică formală, ci mai degrabă un fenomen generalizat care poate fi observat în economie, dar și în afaceri, gestionarea timpului, sport sau, pe scurt, în aproape orice domeniu al vieții.

Dar cum ne poate ajuta legea 80/20 să fim mai fericiți sau să ne simțim mai bine? aplicând-o prin următoarele exemple:

Simplificarea vieții: De multe ori ne împovărăm cu sarcini și angajamente care nu contribuie cu adevărat prea mult la fericirea sau bunăstarea noastră. Aplicând această lege, putem identifica care activități sunt esențiale și care sunt superflue. Acest lucru ne permite să ne simplificăm viața, să reducem stresul și să avem mai mult timp pentru ceea ce contează cu adevărat, cum ar fi să petrecem timp cu familia noastră sau să ne bucurăm de hobby-urile noastre.

Prioritizarea activităților: După cum putem vedea, nu toate activitățile sunt la fel de importante pentru atingerea obiectivelor noastre. Identificarea acelui 20% din activități care generează 80% din rezultate ne permite să ne concentrăm energia și timpul pe ceea ce contează cu adevărat. De exemplu, dacă sunteți student, dacă petreceți mai mult timp studiind materiile care au cea mai mare greutate la examene, vă puteți crește performanțele academice cu mai puțin efort, ceea ce este benefic pentru bunăstarea dumneavoastră.

Optimizarea timpului liber: dacă, de exemplu, identificăm că 20% dintre prietenii noștri sunt cei care ne fac să ne simțim cel mai fericiți și mai satisfăcuți, putem petrece mai mult timp cu ei, în loc să ne dispersăm cu persoane care nu contribuie la fel de mult pentru noi.

Cum să fiți mai productiv și mai eficient datorită acestei legi
Pe de altă parte, legea lui Pareto vă poate ajuta, de asemenea, să vă prioritizați sarcinile zilnice și să vă creșteți productivitatea (deoarece, concentrându-ne pe cele mai importante activități, ne creștem eficiența și productivitatea).

Obiectivul în acest caz ar fi ca, din toate sarcinile zilnice, prin finalizarea a 20% dintre acestea, să obțineți 80% din impactul pe care îl puteți genera în ziua respectivă. Prin urmare, pentru a obține cel mai bun rezultat, ar trebui să identificați acele sarcini care au cel mai mare impact pentru dumneavoastră sau pentru echipă și să vă concentrați atenția asupra lor.

Puteți aplica următorii pași:

Primul pas: faceți o listă cu toate activitățile sau sarcinile pe care trebuie să le faceți în acea zi.
Al doilea pas: determinați care dintre ele au cel mai mare impact (asupra rezultatelor, obiectivelor.) și îndepliniți-le. Amintiți-vă că aceste sarcini pot fi ușor de realizat și pot părea „simple”, dar pot avea un impact major asupra activității dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel