Liceu de stat sau privat? Care este cea mai bună alegere

Data publicării:
Liceu de stat sau privat Care este cea mai bună alegere / FOTO: freepik.com@pressfoto
Liceu de stat sau privat Care este cea mai bună alegere / FOTO: freepik.com@pressfoto

Decizia de a trimite un copil la o școală publică sau privată poate fi o alegere dificilă pentru părinții elevilor din clasele primare, gimnaziale și liceale. Datele care arată dacă educația publică sau privată este mai bună pot fi greu de găsit și de înțeles, iar costul școlii private poate fi descurajant.



Când trebuie să aleagă o școală, părinții și elevii se confruntă cu dilema înscrierii la o instituție de stat sau una privată. În contextul în care calitatea învățământului public a scăzut semnificativ în ultimii ani, tot mai mulți părinți preferă să își înscrie copiii la școli private.

Sistemul educațional din România este criticat frecvent. Deseori pe bună dreptate: cifrele sunt tot mai îngrijorătoare, de la an la an. Abandonul școlar crește, deși statul zice că se luptă pentru a combate acest fenomen, rata de promovare la capacitate de abia sare de 70%, iar la bacalaureat la fel.

Robert Pianta, profesor de educație preșcolară și director fondator al Centrului pentru Studii Avansate de Predare și Învățare de la Universitatea din Virginia, observă că există diferite tipuri de școli private. Unele sunt administrate de secte religioase și sunt afiliate acestora, în timp ce altele funcționează independent în conformitate cu anumite orientări filosofice. El spune că părinții ar trebui să fie "clari cu privire la beneficiile specifice pe care le caută pentru copilul lor".

„Ce are copilul lor care îi face să creadă că o educație privată va fi mai bună și apoi, mai important, ce are o anumită școală privată care corespunde nevoilor acelui copil? Și apoi, această experiență (sau altele) ar fi disponibilă și în școala publică?", spune acesta, potrivit usnews.ro.

Școlile publice și private în cifre


La nivel internațional, cu peste 13.000 de districte școlare publice (formate din aproximativ 100.000 de școli) și peste 30.000 de școli private individuale în SUA, părinții au o mulțime de opțiuni. Cu toate acestea, anumite localități pot avea opțiuni limitate sau inexistente de școli private. Unele pot avea școli private pentru anumite clase și nu pentru altele.

Potrivit celor mai recente date ale Centrului Național pentru Statistici Educaționale, școlile publice atrag în continuare mult mai mulți elevi decât școlile private, cu 50,8 milioane de elevi care frecventează școlile publice începând cu 2019. Înscrierea în școlile private în toamna anului 2019 a fost de 4,7 milioane de elevi, în scădere de la 5,7 milioane în 2017.

Dar care sunt distincțiile care ar putea face diferența pentru părinți atunci când decid între cele două? Experții și cercetătorii din domeniul educației spun că părinții ar trebui să se uite la o varietate de factori atunci când aleg o școală pentru copilul lor, inclusiv:

Rezultatele educaționale, cum ar fi ratele de absolvire și înscrierea la facultate.
Dimensiunea clasei.
Formarea profesorilor.
Prețul accesibil.
Diversitatea.
Disponibilitatea programelor pentru dificultățile de învățare.

Cercetările au arătat în mod constant că elevii din școlile private tind să obțină rezultate mai bune la testele standardizate. Evaluarea Națională a Progresului Educațional (NAEP), care este adesea denumită "carnetul de note al națiunii", evaluează atât elevii din școlile publice, cât și pe cei din școlile private în domenii precum matematica, cititul, științele și scrisul. Cele mai recente date NAEP arată ceea ce au constatat și alte cercetări: Elevii din școlile private obțin rezultate mai bune la aproape toate materiile.

Școlile publice sunt finanțate din banii contribuabililor, dar școlile private reprezintă o cheltuială suplimentară pentru părinți. Pentru a-și trimite copiii la școli private, părinții trebuie, în general, fie să dispună de resursele necesare pentru a plăti taxa de școlarizare, fie să beneficieze de un anumit tip de ajutor financiar, fie că este vorba de burse, împrumuturi sau vouchere finanțate din fonduri publice în statele și localitățile care le oferă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel