Limba nou-născutului ținută mereu în afara gurii: Este un reflex sau o problemă?

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Când un copil scoate limba, este adesea un comportament normal și sănătos. Nou-născuții explorează lumea cu ajutorul gurii, iar limba este un instrument esențial în acest proces.



În primele zile, de fapt, nou-născutul pare să prezinte multe mișcări aleatorii: la urma urmei, creierul crește cu o viteză incredibilă și ceea ce face nou-născutul este aproape în întregime instinct și reflexe. Cu cât copilul crește mai mult, cu atât intenționalitatea lui crește. Cea mai mare parte a cazurilor în care bebelușul va avea limba scoasă, mai ales în primele luni, este reflexul de extrudare, care îl ajută pe copil să nu se sufoce atunci când înghite ceva ce nu ar trebui.

Cum ar trebui să țină nou-născuții limba?

În general, nou-născuții ar trebui să-și țină limba în gură într-o poziție confortabilă, neutră. În timpul alăptării sau alăptării cu biberonul, limba se mișcă într-o mișcare de valuri pentru a ajuta la împingerea laptelui spre gât. Și aceasta face, evident, parte din reflexele naturale ale nou-născutului, care îi permit să se hrănească și să se hidrateze chiar și într-o perioadă timpurie a vieții caracterizată de prezență mentală scăzută.

Codul genetic permite de asemenea să apară acest tip de comportament automatizat, pentru supraviețuirea individului și a speciei.

Limba nou-născutului ieșită în afară: când dispare reflexul de extrudare?

Reflexul de extrudare este un reflex natural care ajută la prevenirea sufocării la nou-născuți. În mod normal, acest reflex începe să scadă în jurul vârstei de 4 până la 6 luni, când sugarii încep să mănânce alimente solide. Cu toate acestea, fiecare copil este unic și reflexul de extrudare poate scădea în ritmuri diferite.

Acest reflex poate provoca temeri și dificultăți părinților în timpul înțărcării sau autoînțărcării, deoarece în unele cazuri poate părea că copilul se sufocă de fapt.

Cum îți poți da seama dacă un nou-născut are probleme neurologice ?

Părinții și medicii pot căuta semne care indică posibile probleme neurologice la un nou-născut. Aceste semne pot include întârzieri în dezvoltarea motorie, cum ar fi incapacitatea de a ține capul sus, probleme de vedere sau auz, rigiditate sau slăbiciune musculară şi mişcări neobişnuite sau convulsive. Dacă observați unele dintre aceste semne, este important să consultați un medic, pentru a putea fi îndrumat către specialiști care vă pot efectua toate analizele necesare.

Cum să înțelegeți dacă nou-născutul are reflux?

Refluxul este o afecțiune foarte frecventă la nou-născuți, unde laptele sau alimentele susțin esofagul. Semnele de reflux pot include vărsături sau regurgitații frecvente, refuzul de a mânca, dificultăți de îngrășare, iritabilitate sau plâns după masă și tuse sau răgușeală. Dacă bănuiți că nou-născutul dumneavoastră are reflux, este important să vă consultați medicul pediatru pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

De unde știi dacă ți-ai pierdut reflexul de extrudare?

Reflexul de extrudare, așa cum am spus, este un reflex natural care împiedică nou-născuții să se sufoce. Când un copil își pierde acest reflex, el poate fi capabil să mănânce mai multe alimente solide și să manipuleze alimentele cu limba. Este posibil să observați că bebelușul este capabil să miște mâncarea din față spre spatele gurii, mai degrabă decât să o împingă cu limba ca înainte.

Amintiți-vă că pentru a oferi bebelușului dumneavoastră alimente solide nu este necesar să așteptați până când acesta are dinți, deoarece cu alimente gătite corespunzător și tăiate în siguranță, el va putea mesteca chiar și cu gingiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: alimentatie copii extrudare limba reflux





pixel