Limbaj neadecvat de față cu copiii? Experții explică cum să remediezi situația atunci când se întâmplă

Data publicării:
Foto: Freepik @syda_productions
Foto: Freepik @syda_productions

Folosirea unui limbaj colorat în fața copiilor nu este un comportament binevenit, chiar dacă nu există dovezi științifice că acest lucru poate face copiii mai instabili sau mai agresivi. Totuși, dacă înjurăturile îți scapă? Cum ar trebui să reacționezi? 



Problema folosirii unui limbaj nepoliticos în fața copiilor a fost mult timp complexă și controversată. De fapt, dacă mulți oameni par să nu aibă multe probleme în utilizarea limbajului colorat în viața de zi cu zi, adulții au tendința de a-și limita înjurăturile în fața celor mici, chiar dacă nu este întotdeauna o sarcină ușoară. În unele state din SUA, folosirea înjurăturii în prezența minorilor este chiar pedepsită prin lege.

Un cuvânt de la experți: ”Înjurăturile nu fac rău”

Benjamin K. Bergen, profesor de științe cognitive la Universitatea din California din San Diego și autor al unei cărți pe această temă, a susținut recent în New York Post că nu există dovezi concrete că expunerea la limbajul nepoliticos cauzează daune îndreptate copiilor.

Conform cercetărilor sale, înjurăturile obișnuite - cele pe care orice adult le rostește aproape în fiecare zi - nu cresc agresivitatea, nu împiedică dezvoltarea vocabularului și nu atenuează emoțiile copiilor.

Prin urmare, Bergen consideră că preocupările părinților sunt nefondate, cu excepția cazului în care înjurăturile sunt folosite într-o manieră agresivă sau disprețuitoare.

Când înjurăturile pot deveni periculoase

În ciuda asigurărilor lui Bergen, este totuși important să se facă distincția între limbajul vulgar folosit cu ocazie și cuvintele jignitoare îndreptate către cineva.

Potrivit lui Janice Ebenstiner, terapeut de familie, înjurăturile pot avea un impact negativ atunci când sunt folosite într-un mod discriminatoriu sau ofensator față de anumite grupuri sociale. Unele studii au arătat, de asemenea, modul în care copiii expuși la insulte homofobe sau rasiste (chiar și atunci când nu le sunt îndreptate) pot dezvolta niveluri mai mari de anxietate, depresie și un sentiment de izolare.

Înjurăturile folosite ca instrument de control pot duce de fapt la o formă de abuz emoțional. Caroline Clauss-Ehlers, psiholog și profesor la Universitatea Rutgers, a subliniat că nu cuvântul în sine provoacă prejudiciul, ci intenția și contextul în care este folosit.

Acesta este motivul pentru care înjurăturile și insultele, dacă sunt folosite pentru a jigni sau umili, ar putea constitui o formă de maltratare.

Ce să faci dacă ți-a scăpat o înjurătură?

Cuvintele vulgare sau înjurăturile pot părea interesante pentru copii tocmai pentru că atrag atenția sau provoacă râsete și șoc în jurul lor. Faptul că adulții reacționează puternic la astfel de expresii le oferă un aer de „interzis” care le face mai atractive.

Atunci când o mamă sau un tată rostește o înjurătură, expertul în parentig, Kristin Gallant sfătuiește să se lase incidentul să treacă neobservat, încercând să nu se acorde prea multă greutate: ignoră cuvântul interzis – astfel evitarea sublinierii lui cu jenă, scuze sau comportamente incomode chiar ar putea să-l facă și mai distractiv pentru cei mici. Ignorând cuvântul de fapt reduce riscul ca copilul să îl epete, deoarece lipsa unei reacții stinge interesul acestuia.

Deși este inevitabil ca un copil să audă, la un moment dat, o înjurătură, gestionarea situației cu calm și înțelepciune poate diminua impactul acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel