Copiii au nevoie ca părinții lor să respecte anumite limite.
Pe măsură ce cresc, adolescenții și adulții își văd nevoile evoluând. În relația pe care o au cu părinții lor, aceste nevoi se schimbă și ele. Contururile relației lor se schimbă și se definesc în lumina unor limite noi.
Citește și Semne că ai fost crescut de părinți care se așteaptă să le plătești pentru copilăria ta
Dacă cei mici împărtășesc totul sau aproape totul cu părinții lor, pe măsură ce cresc, își construiesc un colț secret al lor pe care nu doresc să-l dezvăluie părinților.
SURSA FOTO: Freepik.com@shurkin_son
Ei au nevoie, de asemenea, să fie respectați în unicitatea lor și să simtă că părinții lor le acordă încredere pentru a avansa în mod autonom. Trei limite sunt deosebit de importante pentru copii pe măsură ce cresc, conform celor de la Geediting.
Copiii adulți aspiră să păstreze o parte din intimitatea lor și să își construiască propria identitate fără a simți presiunea părinților lor. Această dorință de independență îi împinge să redefinească granițele relației familiale.
Vezi și Este mama ta toxică? Experții dezvăluie semnele la care trebuie să fii atent
Într-adevăr, pentru a se dezvolta, ei au nevoie ca părinții lor să le respecte individualitatea, oferindu-le în același timp o încredere sinceră.
De la nașterea copiilor lor până când aceștia devin independenți, părinții învață să fie foarte prezenți pentru ei. Ei încearcă să le învețe elementele de bază ale vieții și relațiilor sociale, în timp ce le oferă resursele necesare pentru a se dezvolta.
Dar atunci când copiii devin autonomi, ei au nevoie să simtă că părinții lor le acordă încredere pentru a găsi soluții la propriile lor probleme.
Sfaturile nesolicitate ale părinților pot lăsa impresia copilului că nu este capabil să găsească soluția singur.
Unii părinți acordă o mare importanță eșecurilor și succeselor copiilor lor. Aceste două elemente fac parte din viața fiecărui om, dar nu îl definesc neapărat.
Unii părinți își umilesc frecvent copilul, amintindu-i că nu a reușit să facă ceva sau că nu a fost capabil să se descurce singur în anumite momente.
Eșecurile sau deficiențele din trecut nu au scopul de a defini abilitățile copilului vostru în prezent. Amintindu-i câte ori l-ați ajutat, el poate simți că nu va fi niciodată capabil să fie autonom și independent în ochii voștri.
Unii părinți pot dori să fie mai mult decât părinți, devenind prieteni, consilieri de cuplu sau chiar oferindu-le copiilor lor sfaturi despre ce să facă cu propriii lor copii.
Un copil devenit adult are nevoie ca părintele să fie doar părinte și să nu încerce să se implice constant în viața lui. Relația părinte-copil evoluează și apropierea nu mai este aceeași ca în perioada copilăriei.
Este un proces natural care necesită adaptare și încredere în posibilitatea de a redefini contururile acestei relații, făcând-o totodată împlinitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.