Linii roșii în educația timpurie: Ce NU ar trebui părinții să facă niciodată? Experți: „Slăbesc și distrug legăturile emoționale!”

Data publicării:
Linii roșii în educația timpurie: Ce NU ar trebui părinții să facă niciodată? Experți: „Slăbesc și distrug legăturile emoționale!” / FOTO: freepik.com @elenabatkova
Linii roșii în educația timpurie: Ce NU ar trebui părinții să facă niciodată? Experți: „Slăbesc și distrug legăturile emoționale!” / FOTO: freepik.com @elenabatkova

Educarea copiilor noștri poate fi uneori complicată; cu toate acestea, există anumite limite pe care nu ar trebui să le depășim niciodată.



Să ne educăm copiii nu este ușor: sunt momente de bucurie, de iubire, de complicitate. Totuși, există și momente în care ne enervăm, ne pierdem cumpătul și spunem lucruri pe care nu ne-am fi imaginat că le-am putea spune.

Stresul și nervii ne pot duce în situații extreme, pe care ulterior le regretăm, dar de la care nu mai există cale de întoarcere. Deși nu trebuie să fim perfecți în creșterea copiilor, există anumite limite pe care nu ar trebui să le încălcăm niciodată.

Citește și Dacă al tău copil este bine educat, va face aceste lucruri!

Liniile roșii în educația timpurie: ce sunt și cum afectează ele relația cu copiii?

O linie roșie este înțeleasă ca acel punct din care nu mai există cale de întoarcere. Chiar și o mică daună provocată printr-un anumit comportament poate fi ireparabilă. Astfel, prin acest tip de acțiuni, singurul lucru pe care îl realizăm este slăbirea legăturii emoționale dintre noi și copiii noștri, făcând dificilă recuperarea completă a relației. De asemenea, aceste comportamente marchează profund personalitatea copiilor noștri, împiedicându-i să dezvolte o stimă de sine sănătoasă și încredere în forțele proprii.

Când vorbim despre linii roșii în educația timpurie, ne referim la o serie de comportamente care dăunează copiilor noștri în grade diferite, notează etapainfantil.com. Nu toate liniile roșii sunt la fel de intense sau produc aceleași consecințe.

Totuși, unele dintre cele mai periculoase, pe care trebuie să le evităm cu orice preț, sunt următoarele:

SURSA FOTO: freepik.com @podyukoleg

Pedeapsa fizică

Indiferent cât de mult am încerca să o justificăm, pedeapsa fizică rămâne o formă de violență împotriva copiilor și nu are nicio valoare pedagogică.

Lovindu-ne copiii, oricât de ușor, provocăm în creierul lor o reacție de frustrare și autoapărare, ceea ce duce la slăbirea stimei de sine.

În plus, această acțiune generează sentimente de furie și resentiment, ceea ce contribuie la înstrăinarea dintre părinți și copii.

Insulte

Insultele, la fel ca etichetele, sunt un alt comportament care trebuie evitat, deoarece distrug încrederea dintre părinți și copii. Părinții își pierd autoritatea și respectul în fața copiilor de fiecare dată când îi fac să se simtă inferiori sau incapabili.

În plus, copiii interiorizează aceste sentimente de dispreț sau incapacitate, ceea ce le afectează încrederea în sine.

Blamarea copiilor pentru orice

A da vina pe copii pentru toate problemele din familie este o linie roșie care ne îndepărtează semnificativ de ei. Copiii ajung să fie percepuți ca sursa tuturor problemelor, punându-le o povară uriașă pe umeri, o responsabilitate care nu le aparține: „tot ce se întâmplă rău e din cauza ta” sau „ne certăm pentru că ai făcut asta sau aia”.

Această responsabilitate extremă nu ar trebui să cadă niciodată pe umerii copiilor. Dacă reflectăm mai atent, cine sunt cei suficient de maturi să gestioneze astfel de situații? Adulții.

Șantajul

Șantajul nu ar trebui folosit pentru a-i face pe copii să facă sau să nu facă ceva. Comportamentele pozitive ar trebui recompensate, iar cele negative ar trebui corectate prin lipsa de întărire pozitivă, dar niciodată prin șantaj.

Nicio tehnică de modificare a comportamentului nu include șantajul.

De fapt, se subliniază nevoia de a oferi copilului o recompensă doar după ce a dus la îndeplinire comportamentul dorit. Șantajul nu va face decât să distrugă încrederea copilului în noi și, în același timp, respectul față de părinți.

Promisiuni neîndeplinite

Legat de șantaj, promisiunile neîndeplinite îi fac pe copii să-și piardă încrederea în noi. Nu ar trebui să promitem niciodată ceva unui copil dacă nu putem să ne ținem de cuvânt.

Copiii ne privesc ca modele și, când nu ne respectăm promisiunile, le frângem inimile. Sentimentul de dezamăgire îi copleșește, iar încrederea lor în noi scade drastic.

Consecințele familiale ale trecerii liniilor roșii

Pe lângă faptul că provoacă o senzație de gol în sufletul copiilor, aceste linii roșii afectează și dezvoltarea lor cognitivă, slăbindu-le stima de sine și încrederea în sine.

Totuși, consecințele merg și mai departe: suntem modele de comportament, iar, fie că ne place sau nu, copiii noștri vor copia ceea ce facem.

Astfel, pe măsură ce vor crește, vom observa la ei anumite comportamente pe care vom dori să le corectăm, precum minciuni, insulte, atacuri etc., iar acest lucru va fi foarte dificil, deoarece acele comportamente vor fi deja interiorizate ca fiind „justificabile” sau „demne de urmat”.

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Putem redirecționa o situație?

Dacă realizăm că am depășit fără intenție una dintre aceste linii, trebuie să înțelegem că încrederea și admirația copilului nostru față de noi au fost deja afectate într-o anumită măsură.

Pentru a repara daunele, trebuie să acționăm imediat și să evităm repetarea acestui comportament. Cum putem repara? Procedând exact cum ne-am dori să procedeze și ei: să recunoaștem că am greșit și să cerem iertare sinceră.

Este, de la sine înțeles, că acest comportament nu ar trebui să se mai repete, altfel vom intra într-un cerc vicios toxic pentru toată familia.

Liniile roșii din educația timpurie nu doar că slăbesc și distrug legăturile emoționale, dar îi învață pe copiii noștri că există situații în care anumite comportamente „sunt acceptabile”.

Pe măsură ce cresc, aceștia vor interioriza comportamentele pe care noi le-am manifestat, utilizându-le ori de câte ori consideră necesar pentru a-și atinge obiectivele. Astfel, nu facem decât să îi împingem spre relații dificile cu colegii, o lipsă de încredere în noi și, în multe cazuri, izolare socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel