A apărut o „nouă” gramatică, plină de modificări care, pentru mulți dintre profesori și elevi, sunt mai mult decât surprinzătoare.
Aproape 70% din regulile gramaticale s-au schimbat, iar termenii clasici, cu care eram obișnuiți toți, au fost înlocuiți sau chiar eliminați.
Să nu mai vorbim despre cum au dispărut genurile și speciile literare! La gimnaziu, nu mai există „pasteluri” sau „schițe”, ci doar „texte” de diverse tipuri – narativ, liric sau dramatic.
Ce a fost odată un subiect clar, ușor de înțeles, pentru elevii care învățau, acum s-a transformat într-un amalgam de concepte noi.
Este clar că reforma aceasta are bune intenții, dar ridică o întrebare mare: cine va preda noile reguli? Cu ce manuale? Și, mai ales, cum vor înțelege elevii toate aceste modificări, având în vedere că chiar și cadrele didactice trebuie să învețe din nou?
Gramatica nu mai seamănă cu cea tradițională. Pe această temă au vorbit Sorin Ivan și invitata sa Profesoara Mariana Badea, la emisiunea de la DcEdu.
„Apariția gramaticii care vine cu noutăți. Eu evaluat cam 70% modificări ale gramaticii, termenii în primul rând că nu mai sunt funcții sintactice. Când a fost ministru domnul Cîmpeanu a spus ca se va introduce gramatica la liceu. Și m-am bucurat.
Dar a fost doar o veste bună și atât. Acum mă mai întreb: cine să o predea?! Trebuie reînvățată gramatica pentru ca nu mai seamănă cu cea tradițională.De la gimnaziu s-au desființat genurile literare și speciile literare.
Copiii ăștia nu mai știu ce este un pastel, o schiță, o povestire. Nu mai există, toate sunt texte: narativ, liric, dramatic. Nu mai sunt termenii. (...)
Eu îi obligam pe elevi să vină cu opera pe bancă, iar dacă nu citeau aveau 2. M am considerat o profesoară de limbă și literatură română.
Dacă Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu și Marin Sorescu cu Iona s-ar da la Bac, nimeni nu ar mai examenul, și atunci nu se mai fac deloc. Se dau subiecte ușoare: Moara cu noroc la nesfârșit”, a spus profesoara Mariana Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.