Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu”

Data publicării:
Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu” / FOTO: Unsplash@Alexander Dummer
Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu” / FOTO: Unsplash@Alexander Dummer

Este tentant să cedăm în fața cerințelor copiilor noștri, mai ales atunci când ne cer ceva ce pare inofensiv. 



Cu toate acestea, atunci când spunem "nu", nu doar că stabilim limite sănătoase, dar îi învățăm și lecții valoroase despre viață. De multe ori, refuzurile sunt o oportunitate pentru copii de a învăța despre responsabilitate, respect și autocontrol. 

Mulți dintre noi am trecut prin momente în care copiii noștri au avut o reacție extremă la un "nu" - fie că a fost vorba despre o jucărie dorită în magazin, fie despre o activitate pe care nu o puteau face.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală

Este o reacție naturală, dar care necesită învățare și maturizare. Însă, refuzurile sunt o oportunitate de a învăța cum să gestionăm dezamăgirile și să dezvoltăm caracterul, iar acest proces începe chiar de la o vârstă fragedă.

Lecții importante pe care copiii le învață atunci când le spunem "nu"

Cum să înveți să procesezi dezamăgirile

Îți amintești prima dată când copilul tău a început să țipe și să plângă pentru că nu a primit ce își dorea? Probabil că ai avut o experiență similară, iar asta nu este doar o fază, ci o lecție esențială despre cum să procesezi dezamăgirile.

La început, copiii nu știu cum să facă față acestora și au nevoie de ghidajul nostru.

Atunci când le spui "nu", le oferi un cadru în care să învețe să gestioneze frustrările și să își exprime emoțiile într-un mod sănătos. În acest proces, ca părinte, devii o persoană sigură care îi învață cum să facă față momentelor dificile, iar în timp, aceștia își vor construi reziliență.

Cum să dezvolți încrederea în tine ca părinte

SURSA FOTO: Unsplash.com@Xavier Mouton Photographie

Probabil că ai auzit deja expresia „Ești atât de rău! Nu mă înțelegi!” Probabil că și tu, la vârsta copilăriei, ți-ai adresat aceste cuvinte părinților atunci când nu ai primit ceea ce îți doreai.

Vezi și Cum să construiești o relație strânsă și de încredere cu copilul tău

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, am realizat că părinții mei nu spuneau "nu" din răutate, ci pentru că aveau grijă de mine și își doreau ce e mai bun pentru mine.

De asemenea, refuzul este un mod prin care copiii învață că nu știu totul și că trebuie să învețe să aibă încredere în părinți.

Explicându-le de ce spunem "nu", îi ajutăm să înțeleagă că există un plan mai mare, că ne pasă de ei și că avem cele mai bune intenții pentru viitorul lor.

Cum să înveți să gândești pe termen lung

Una dintre lecțiile cele mai importante pe care copiii le pot învăța este legată de importanța de a lua în considerare impactul deciziilor lor pe termen lung.

De exemplu, în cazul meu, ca mamă singură, bugetul era mereu un subiect important. De multe ori, am spus „nu” când copiii mei își doreau jucării, iar acest lucru le-a dat oportunitatea să învețe despre importanța gestionării banilor.

SURSA FOTO: Unsplash.com@Priscilla Du Preez ????????

I-am învățat că unele alegeri pot avea un impact asupra altor dorințe pe care le vor avea în viitor.

Acest concept nu se limitează doar la bani, ci se extinde și asupra altor domenii ale vieții. Atunci când le explicăm copiilor de ce le spunem „nu”, îi ajutăm să înțeleagă că uneori a spune „nu” la o dorință imediată poate aduce beneficii pe termen lung.

De asemenea, îi învățăm cum să se descurce cu presiunea celor din jur și cum să își stabilească priorități.

Astfel, atunci când le spunem „nu” copiilor, nu doar că le impunem limite sănătoase, dar le oferim și lecții esențiale pentru viață.

În timp, aceștia vor învăța să facă față dezamăgirilor, vor învăța să aibă încredere în părinții lor și vor dezvolta abilități importante pentru a face alegeri pe termen lung.

Deși poate fi dificil pentru copii (și pentru noi, ca părinți), refuzul este un cadru valoros pentru dezvoltarea lor emoțională și personală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel