Mulți părinți își doresc să-și pregătească copiii pentru succes, astfel încât, atunci când vor deveni adulți, să fie independenți și încrezători. Copilăria este o etapă extrem de importantă pentru dezvoltarea abilităților necesare unei vieți împlinite, iar părinții joacă un rol vital în acest proces.
Experta în parenting Margot Machol Bisnow a intervievat 70 de părinți care au crescut „adulți de mare succes” pentru cartea sa Raising an Entrepreneur.
Într-un articol scris pentru CNBC, ea a împărtășit principalele concluzii ale cercetării sale. Însă, în loc să se concentreze pe strategiile aplicate de acești părinți, a evidențiat lucrurile pe care ei au ales să NU le facă.
Iată patru greșeli pe care părinții copiilor de succes le evită întotdeauna în primii ani de viață ai acestora!
SURSA FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym
Unii părinți își doresc ca cei mici să le împărtășească pasiunile, însă este esențial să le ofere libertatea de a-și descoperi propriile interese.
Chiar dacă un copil pasionat de improvizație nu este ceea ce și-au imaginat, părinții ar trebui să îi sprijine în alegerile lor.
Hobby-urile contribuie la dezvoltarea identității personale, îi ajută pe copii să descopere ce îi pasionează cu adevărat și îi pot ține departe de situații riscante.
„Sport, jocuri video, dezbateri, muzică, observarea păsărilor – fiecare copil al părinților pe care i-am intervievat avea o pasiune în afara școlii”, explică Bisnow.
„Părinții nu și-au descurajat niciodată copiii să-și urmeze hobby-urile, deoarece știau că acestea îi mențin activi din punct de vedere mental.”
Este tentant pentru părinți să ia toate hotărârile pentru copiii lor, bazându-se pe propria experiență de viață.
Cu toate acestea, este important să le ofere ocazia de a face alegeri pe cont propriu.
Acest lucru le dezvoltă simțul responsabilității și le formează o abilitate esențială pentru viață: luarea deciziilor.
„Dacă le oferim copiilor oportunități de a lua decizii de mici, vor fi mai pregătiți să facă alegeri importante mai târziu, pentru că deja au exersat acest proces”, explică dr. Rachel Busman, psiholog clinician la Child Mind Institute.
Părinții ar trebui să fie atenți să nu pună prea multă presiune asupra copiilor pentru a urma cariere bine plătite, dar care nu îi pasionează.
„Nu am nimic împotriva diplomelor academice și profesionale”, precizează Bisnow. „Dar o diplomă poate deveni o pierdere costisitoare de timp dacă nu are nicio legătură cu interesele copilului.”
Deși poate fi dificil să accepți că fiul sau fiica ta își dorește un drum profesional mai puțin sigur din punct de vedere financiar, cei mai buni părinți încurajează pasiunea.
„Cineva care iubește cu adevărat un domeniu și muncește din greu pentru el va găsi o modalitate de a-l transforma într-o carieră, chiar și fără o diplomă în acel domeniu”, adaugă Bisnow.
Deși nu este recomandat să forțăm copiii spre cariere exclusiv bine plătite, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignorăm educația financiară.
Orice părinte care își dorește să pregătească un copil pentru succes ar trebui să îl învețe de timpuriu despre administrarea banilor.
Experții financiari Charles Schwab, Carrie Schwab-Pomerantz și Chris Kawashima recomandă părinților să le explice copiilor valoarea banilor încă de la o vârstă fragedă.
Un mod eficient de a face acest lucru este prin oferirea unei alocații și prin încurajarea economisirii.
Pe măsură ce cresc, copiii ar trebui să învețe despre buget, investiții și utilizarea creditului.
În adolescență, este ideal să fie încurajați să câștige proprii bani, pentru a înțelege mai bine importanța responsabilității financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.