Lucrurile din familie care consumă „bateriile emoționale” ale copiilor. Expert în parenting: „Sunt obiceiuri și comportamente contraproductive!”

Data publicării:
Lucrurile din familie care consumă „bateriile emoționale” ale copiilor. Expert în parenting: „Sunt obiceiuri și comportamente contraproductive!” / FOTO: freepik.com @freepik
Lucrurile din familie care consumă „bateriile emoționale” ale copiilor. Expert în parenting: „Sunt obiceiuri și comportamente contraproductive!” / FOTO: freepik.com @freepik

Există anumite obiceiuri și comportamente, câte puțin din fiecare, care sunt contraproductive pentru copii. 



Multe dintre acestea apar încă din primele etape ale vieții. Uneori, chiar și părinții care încurajează aceste lucruri o fac crezând că nu au un impact negativ asupra copiilor lor sau pur și simplu ignorând consecințele.

Printre aspectele negative care afectează sănătatea emoțională a copiilor și care se întâlnesc frecvent în educația parentală, experta în psihologia copilului, Milena González, identifică șase ca fiind responsabile pentru descărcarea a ceea ce ea numește „bateria emoțională a copiilor”.

Într-un mod grafic și ușor de înțeles pentru toți părinții, chiar și cei care nu sunt experți în educație parentală, Milena González explică ce factori contribuie cel mai mult la descărcarea bateriei emoționale a copiilor în multe familii.

Citește și Copiii își pot înnebuni la propriu părinții! Două studii, unul de la Oxford și altul din Helsinki, au dovedit o afirmație ce părea exagerată înainte

Ce obiceiuri consumă cel mai mult bateriile emoționale ale copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

În primul rând, expertul subliniază că țipetele și pedepsele sunt obiceiuri cu un impact negativ direct asupra copiilor. Acest lucru este susținut și de alți specialiști, care avertizează că astfel de practici pot afecta neintenționat stima de sine a copilului.

În al doilea rând, specialistul în psihologia copilului evidențiază conflictele din familie ca fiind în mare măsură responsabile de descărcarea bateriei emoționale a copiilor care trăiesc într-un astfel de mediu toxic

Al treilea factor care contribuie la descărcarea bateriei emoționale a copiilor, conform Milenei González, este singurătatea și izolarea. Copiii, la fel ca adulții, au nevoie să socializeze cu semenii lor. Din acest motiv, experții recomandă parcul ca fiind cea mai bună activitate extracurriculară. 

Potrivit specialistului, supraexpunerea la ecrane are, de asemenea, un impact foarte negativ asupra sănătății emoționale a copiilor. Acest argument este susținut de dovezi științifice.

Milena González mai identifică două cauze care contribuie la descărcarea bateriei emoționale a copiilor: pe de o parte, perioadele lungi petrecute fără figura principală de atașament, ceea ce poate duce la anxietatea de separare, când copilul nu suportă să fie departe de părinți, și pe de altă parte, preocupările legate de școală.

Vezi și Neuropsiholog instruit la Harvard: Afirmațiile interzise în casele părinților care cresc copii cu inteligență emoțională ridicată

Există lucruri care pot reîncărca acea baterie emoțională sau descărcarea ei este ireversibilă?

Milena González subliniază că sănătatea emoțională a copiilor și stima lor de sine pot fi întărite și protejate prin alte tipuri de obiceiuri și metode de educație. Concret, ea oferă șase sugestii pe care le prezentăm mai jos ca o concluzie:

SURSA FOTO: freepik.com @freepic.diller

Joaca

Prietenii sănătoase

Să te simți acceptat necondiționat

Timp de conectare/joc cu mama sau tata

A face lucruri care îți plac

Cuvinte de afirmare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel