Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor

Data publicării:
Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor / FOTO: freepik.com @
EugenePetrunin
Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor / FOTO: freepik.com @ EugenePetrunin

Aceste comportamente aparent inofensive pot avea un impact negativ asupra dezvoltării emoționale a copiilor.



Ca adult implicat în creșterea unui copil, dragostea pe care i-o porți este uriașă. Dar chiar și cei mai bine intenționați părinți sau bunici pot face greșeli, adesea fără să-și dea seama.

Din acest motiv, uneori avem nevoie de un memento: comportamentele noastre zilnice, aparent banale, pot avea efecte negative asupra celor mici.

Așadar, dacă vrei să fii un sprijin real pentru copilul tău și să-ți îmbunătățești relația cu el, iată 11 lucruri pe care psihologii specializați în lucrul cu copiii te roagă din suflet să nu le mai faci, conform parade.com.

SURSA FOTO: freepik.com @ aimenda123

CITEȘTE ȘI Expresia nr. 1 care ajută copilul să devină sigur pe sine, rezilient și motivat. Experți parenting: „Aceste trei cuvinte fac diferența!”

Folosirea ecranelor pe post de bonă

Dr. Roseann Capanna-Hodge, specialistă în sănătate mintală integrativă, atrage atenția că o expunere excesivă la dispozitive digitale poate încetini dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului.

„Este important ca cei mici să se implice în activități bazate pe joacă, de la exerciții fizice la socializare și dezvoltarea coordonării vizual-motorii”, explică psihologul. „Atunci când un bunic, din dorința de a-l distra, îl pune în fața unui ecran, se pierde o oportunitate valoroasă de conectare între generații.”

Vorbitul prea mult

Dr. Caroline Danda, psiholog pentru copii, spune clar: nu orice moment trebuie să devină o lecție.

„Aplecați-vă, fiți curioși și ascultați cu adevărat”, recomandă ea. „În special cu adolescenții, e important să le oferiți spațiu pentru a-și exprima perspectiva. Sentimentul că ești văzut și auzit contribuie enorm la o relație sănătoasă și deschisă.”

Lipsa unui model de relații respectuoase

„Copiii învață cum să se poarte în relații privind la adulții din jur”, spune dr. Capanna-Hodge. „Dacă văd conflicte gestionate cu respect și calm, vor învăța cum să navigheze și ei situațiile dificile. Dacă nu, pot învăța reacții distructive.”

Minimalizarea sentimentelor copilului

Tendința de a considera că „nu e mare lucru” când copilul are o reacție emoțională puternică poate fi dăunătoare.

„Validați-i emoțiile în loc să le minimizați sau să le reparați imediat”, sfătuiește dr. Danda. „Chiar dacă vi se pare că reacționează exagerat, amintiți-vă că nu are încă toate instrumentele emoționale ale unui adult. Ignorarea sentimentelor îi poate afecta încrederea și capacitatea de a se exprima.”

Țipatul și criticile constante

„Mulți dintre noi am crescut într-un mediu în care se țipa pentru a atrage atenția”, spune dr. Capanna-Hodge. „Însă țipatul frecvent creează un climat de frică și anxietate, afectând stima de sine și comunicarea. Copiii au nevoie de ghidare blândă, nu de intimidare.”

Micromanagementul

„Tentația de a interveni constant pentru a preveni greșelile copilului este mare”, recunoaște dr. Danda. „Dar copiii au nevoie să încerce, să greșească și să învețe din eșecuri. Doar așa își dezvoltă încrederea, creativitatea și reziliența.”

Folosirea vinovăției ca metodă de control

„Replica «Uite câte fac pentru tine!» sau «Dacă nu vii, bunica se supără» nu îl va învăța să fie empatic, ci doar să se teamă de dezamăgire”, avertizează Dr. Capanna-Hodge. „Vinovăția cultivă nesiguranță și nevoia de validare externă, nu autonomie și încredere.”

Neatenția cauzată de tehnologie

„Ne plângem că adolescenții sunt mereu cu ochii în telefon, dar cât de des suntem și noi la fel?”, întreabă retoric dr. Danda.

Soluția? Stabiliți zone fără tehnologie în casă, în sufragerie, la masă sau înainte de culcare, și transformați-le în momente reale de conectare.

Lipsa unor reguli și limite consecvente

„Dintre toate plângerile pe care le aud de la părinți, cea mai frecventă este că bunicii nu respectă regulile de disciplină”, spune dr. Roseann Capanna-Hodge. „Regulile aplicate inconsistent pot crea confuzie și nesiguranță, ceea ce favorizează apariția unor comportamente problematice, mai ales în cazul copiilor neurodivergenți.”

Copiii învață cel mai bine într-un mediu cu limite clare și consecvente. Acestea îi fac să se simtă în siguranță și iubiți, și, în același timp, îi ajută să înțeleagă responsabilitatea și să-și dezvolte autocontrolul.

Folosirea cuvântului „perfect”

Adesea, adulții răspund la reușitele copiilor cu „perfect!”, fără să-și dea seama că acest cuvânt poate transmite așteptarea unei perfecțiuni nerealiste.

Dr. Caroline Danda recomandă să normalizăm imperfecțiunea și să alegem exprimări mai sănătoase, cum ar fi:

„Este suficient de bine.”
„Asta merge foarte bine.”
„Mulțumesc, ai făcut o treabă grozavă.”

Astfel, copiii învață că este în regulă să greșească și că efortul contează mai mult decât perfecțiunea.

Compararea fraților sau verilor între ei

„Când bunicii compară între ei nepoții, chiar și cu cele mai bune intenții, pot afecta încrederea de sine a copiilor și pot stimula rivalități sau resentimente”, avertizează dr. Capanna-Hodge. „Fiecare copil este unic și ar trebui încurajat să se dezvolte în ritmul său, fără a fi pus în competiție cu ceilalți.”

Ce beneficii apar atunci când renunți la aceste comportamente?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Specialiștii spun că, odată ce părinții și bunicii elimină aceste tipare, copiii pot avea parte de:

Creșterea stimei de sine

Dezvoltarea rezilienței

Abilități mai bune de comunicare

Inteligență emoțională crescută

Un sentiment autentic de independență

Mai multă empatie și compasiune

Modalități sănătoase de a gestiona conflictele și de a rezolva probleme

Relații familiale mai apropiate

O stare de bine mai echilibrată

Conversații mai autentice și valoroase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel