Reprezentaţii Consulatului General al României la Manchester şi ai Ambasadei României la Londra continuă să acorde atenţie prioritară cazului în care sunt implicaţi şi cetăţeni români minori.
De asemenea, menţin dialogul cu familia, cu avocaţii acestora, cu serviciile sociale britanice care gestionează situaţia şi monitorizează evoluţiile, inclusiv din perspectiva deciziilor instanţei de judecată.
Totodată, a transmis joi MAE, oficiul consular este pregătit să continue acordarea asistenţei, conform competenţelor, cu respectarea legislaţiei britanice în vigoare.
"MAE apreciază în mod deosebit colaborarea cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, pentru implementarea deciziilor care asigură respectarea interesului superior al copilului şi a prevederilor legislaţiei britanice în vigoare", se arată în comunicatul ministerului.
Autorităţile britanice au informat, în cursul zilei de duminică, cu privire la reţinerea a nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din seara de 18 iulie din Leeds, ulterior opt dintre aceştia fiind eliberaţi.
MAE reiterează că românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Citește și „Cei patru copii care au fost luați în plasament și s-a declanșat haosul din Leeds, se întorc acasă. „Mă bucur că copiii sunt din nou în familie”
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.
Mai mulți români au fost implicați în confruntări violente joi seară la Leeds, incidente care par să fi fost provocate de o tentativă de a plasa copii în îngrijirea statului, conform relatărilor de pe news.abplive.com.
O postare pe rețeaua de socializare X, care a adunat peste 200.000 de vizualizări, descrie situația ca fiind „Comunitatea română versus poliția antirevoltă la Harehills, Leeds.”
Jurnalistul Sulaiman Ahmed a postat, alături de câteva clipuri scurte, informații conform cărora „serviciile sociale au luat cinci copii de la părinți după ce un bebeluș de 7 luni a fost dus la spital cu o rană la cap. În urma acestui incident, au avut loc atacuri asupra poliției și distrugeri de bunuri.”
În înregistrările publicate se pot vedea un autobuz în flăcări și o mașină de poliție atacată cu pietre. Poliția a declarat că, până în prezent, nu au fost raportate victime și a atribuit incidentele „unei minorități infracționale care dorește să submineze relațiile comunității”.
Ulterior, copiii care au fost luați în plasament și s-a declanșat haosul din Leeds, s-au întors acasă.
Copiii locuiau anterior cu alți membri ai familiei atunci când poliția și asistenții sociali i-au luat în îngrijire de urgență joi, pe fondul temerilor că vor fi scoși din Regatul Unit.
Acest lucru a provocat haos și dezordine publică în suburbia Harehills, unde autobuzele au fost incendiate și o mașină de poliție a fost răsturnată.
În timpul unei audieri la Tribunalul pentru Familie, judecătoarea Helen Trotter-Jackson a subliniat importanța bunăstării copiilor și necesitatea de a calma tensiunea.
Părinții copiilor sunt ușurați de decizia judecătorului, mama declarând pentru BBC: „Mă bucur că copiii sunt din nou în familie”.
Judecătorul Trotter-Jackson a explicat că Tribunalul pentru Familie a primit permisiunea de a lua copiii de acasă din cauza temerilor că aceștia vor fi transportați în afara Regatului Unit.
Serviciile pentru copii din Leeds au fost alertate de o sursă necunoscută cu privire la faptul că membrii familiei plănuiau să îi ducă pe copii în țara lor de origine din România.
Având în vedere că toți copiii sunt cetățeni străini fără un statut stabilit în Regatul Unit, ar putea fi dificil pentru aceștia să se întoarcă în Marea Britanie în cazul în care ar fi plecat. În plus, ar fi ilegal ca aceștia să părăsească Regatul Unit fără permisiunea autorității locale sau a instanței de judecată, deoarece toți au făcut obiectul unor hotărâri ale instanței familiale.
Ordinele sunt în vigoare din aprilie, după ce un copil din familie a trebuit să meargă la spital în urma unui incident care a provocat leziuni inexplicabile.
Prin urmare, copiii au fost trimiși să locuiască la diferiți membri ai familiei care locuiesc în zona Harehills.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.