Mai sunt șase săptămâni până la Crăciun, dar deja putem vedea decorațiuni de sărbători peste tot: în vitrine, magazine, pe străzi și chiar în unele case, care deja au bradul cu lumini montat.
Dar dacă ești dintre cei care cred că încă este prea devreme pentru a începe să trăiești magia Crăciunului, trebuie să știi că, conform unor studii publicate, a înfrumuseța casa înainte de timp pentru Crăciun ne face mai fericiți și mai sociabili.
Sursa foto: freepik.com@stangro
Citește și O bunică oferă un sfat prețios celor care cumpără prea multe cadouri nepoților lor
Și are și un strop de nostalgie.
Profesorul Erlanger A. Turner, psiholog la Universitatea Pepperdine, sugerează că acest comportament ar putea fi explicat prin teoria anticipării fericirii, care susține că, prin a te pregăti din timp, bucuria fericirii este extinsă pe o perioadă mai lungă de timp.
Potrivit lui Turner, a decora devreme pentru Crăciun le permite oamenilor să se deconecteze mai mult timp de grijile cotidiene și să găsească un refugiu în fața incertitudinii globale.
Vezi și Trei lucruri pe care să nu i le dăruiești copilului tău niciodată. Nici măcar de Crăciun
Sursa foto: freepik.com@freepik
Inevitabil, Crăciunul ne face să revenim la experiențele din copilărie. De cele mai multe ori, la amintiri dragi de familie, întâlniri cu rude pe care nu le-am mai văzut de mult, emoția pentru cadourile pe care le-am cerut, spiritul Crăciunului.
Potrivit psihanalistului Steve McKeown, „cele mai comune motive care explică de ce oamenii decorează de Crăciun mai devreme sunt cele nostalgice, fie pentru a retrăi magia, fie pentru a compensa abandonul din trecut.
Într-o societate plină de stres și anxietate, oamenilor le place să se asocieze cu lucruri care îi fac fericiți, iar în acest sens, decorațiunile de Crăciun evocă acele sentimente puternice din copilărie.
„Decorațiile de Crăciun sunt pur și simplu o ancoră sau o modalitate de a retrăi acele emoții magice din copilărie.
Așadar, punerea decorațiunilor din timp păstrează emoția vie pentru mai mult timp!” spune el, potrivit BebeyMas.
Sursa foto: freepik.com@user15285612
O viziune mai negativă este cea a psihologului Carmen Harra, care sugerează că a decora casa cu mult înainte poate reflecta „emoții reprimate și tendințe subconștiente”, printre care și narcisismul.
Deși nu toate persoanele care decorează devreme au un tulburare narcisistă de personalitate, Harra subliniază că egocentrismul este mai comun decât am crede, potrivit DailyMail.
„Narcisiștii experimentează o mare satisfacție atunci când primesc atenție, laude și aplauze”, a explicat ea.
În plus, a decora din timp ar putea răspunde unei nevoi emoționale, precum „umplerea unui gol” și generarea de bucurie în rândul persoanelor care altfel nu s-ar simți fericite. Totuși, Harra subliniază și că acest obicei poate fi o formă de „a se lăuda” sau de a crea imaginea unei „familii perfecte”.
„Discuțiile și tensiunile familiale sunt normale, dar unii oameni încearcă să ascundă dificultățile domestice în spatele unui spectacol de lumini și decorațiuni încă din noiembrie”, a comentat ea.
Cum sunt persoanele care decorează casa de Crăciun înainte de timp, conform psihologiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.