Mai mulți părinți sunt acuzați că trec pe la școală doar pentru a ridica banii de bursă. „Elevii pe care îi avem astăzi la clasă sunt părinții de mâine”

Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulți părinți sunt acuzați că trec pe la școală doar pentru a ridica banii de bursă / FOTO: freepik.com@prostooleh
EXCLUSIV
Mai mulți părinți sunt acuzați că trec pe la școală doar pentru a ridica banii de bursă / FOTO: freepik.com@prostooleh

Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani susține că unii părinți vin la școală doar pentru a ridica bursa elevilor, nu și pentru a se interesa de situația elevilor. 



În cadrul întâlnirii, șeful  educației botoșănene a tras un semnal de alarmă, sugerând că directorii ar trebui să profite de fiecare oportunitate pentru a le prezenta părinților rezultatele copiilor, deși aceștia nu se interesează. 

Citește și „Cea mai mare teamă a copiilor la început de an școlar. Ce ar trebui să le spună părinții și profesorii? Petruț Rizea: „E o strategie aici!” / VIDEO”

„Să implicați părinții în procesul instructiv-educativ pentru a nu avea  surprize la sfârșitul anului școlar, când elevii obțin diferite rezultate la examenele naționale.

Sunt situații în care părinții nu ajung la școala decât pentru a ridica banii de bursă.

Vă rog să vă folosiți de prezența lor în acele momente pentru a le aduce la cunoștință și situația școlară pe care o are copilul.

Să nu ascundem după degete și să spunem lucrurilor pe nume”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.

Vezi și „Medalii și mențiuni de onoare pentru România, la Olimpiada Internațională de Engleză – IELO 2024 din Constanța”

„Elevii pe care îi avem astăzi la clasă sunt părinții de mâine”

Sursa foto: freepik.com@freepik

Totodată, inspectorul școlar general a subliniat rolul esențial pe care îl au cadrele didactice în formarea părinților „de mâine”, care nu ar trebui să calce pe urmele părinților dezinteresați de  educație.

„Vă rog să nu uitați că elevii pe care îi avem astăzi la clasă sunt părinții de mâine. Haideți să încercăm să-i educăm în spiritul valorilor educaționale pentru a avea în viitor o clasă de părinți care să respecte educația.

Știți foarte bine unde se situează respectul unora și unde poziționeze ei sistemul de educație.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să generalizăm. Avem la polul opus părinți implicați, avem părinți care fac orice pentru a obține rezultate atât copilul lor, cât și întreaga clasă și întreaga clasă”, a precizat Suruciuc. 

Mai poți citi și „Petiție pentru modificarea Metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025. „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”

Noi reguli pentru bursele școlare

Sursa foto: freepik.com@mockupdaddy-com

Anul școlar 2024-2025 aduce schimbări semnificative în sistemul de acordare a burselor școlare din România. Aceste modificări sunt reglementate prin Ordinul de ministru nr. 5.518/11.07.2024, care aprobă noua Metodologie-cadru de acordare a burselor. Schimbările vin în contextul implementării Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Pentru anul școlar 2024-2025, elevii pot beneficia de următoarele tipuri de burse:

1. Bursa de excelență olimpică I

2. Bursa de excelență olimpică II

3. Bursa de merit

4. Bursa de reziliență (noutate)

5. Bursa socială

6. Bursa tehnologică

7. Bursa pentru mame minore

Este important de menționat că elevii din ciclul primar pot accesa doar burse sociale, în timp ce elevii din gimnaziu și liceu sunt eligibili pentru toate tipurile de burse, în funcție de criteriile specifice fiecăreia.

Plata burselor se efectuează lunar, de către unitățile de învățământ. Noul termen de plată este data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În cazul în care data de 20 cade într-o zi nelucrătoare, plata se face în ziua lucrătoare anterioară.

O noutate importantă este că bursele sociale se vor acorda și în perioada examenului de Bacalaureat, extindând astfel perioada de sprijin pentru elevii din medii defavorizate.

Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe durata pregătirii și susținerii evaluării naționale, a examenului de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





DC Media Group Audience
pixel