Mai păstrăm învățământul tradițional sau ar trebui digitalizată educația? Petruț Rizea: „Elevul are, în primul rând, nevoie de asta!” / VIDEO

Data publicării:
Mai păstrăm învățământul tradițional sau ar trebui digitalizată educația? Petruț Rizea: „Elevul are, în primul rând, nevoie de asta!” / FOTO: freepik.com @kocamir
EXCLUSIV
Mai păstrăm învățământul tradițional sau ar trebui digitalizată educația? Petruț Rizea: „Elevul are, în primul rând, nevoie de asta!” / FOTO: freepik.com @kocamir

Este bine să digitalizăm complet procesul de învățare sau ar trebui să păstrăm și elementele tradiționale? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, unde moderatoarea Loredana Iriciuc l-a întrebat pe Petruț Rizea, învățător și psiholog, cât de mult ar trebui digitalizat învățământul și dacă școala online ar putea înlocui complet modelul clasic.



„Petruț în ce măsură ar trebui digitalizată educația? Ar fi eficient să avem totul online? Sau ar trebui să păstrăm învățământul tradițional?” a întrebat Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro.

Petruț Rizea subliniază un aspect important al școlii clasice: aceasta oferă rigurozitate și ajută elevii să își formeze un set de reguli importante pentru viață.

„Învățământul tradițional se remarcă, în primul rând, prin rigurozitate.

La un moment dat te ajută, zic eu, să poți face față unui stres fără să consumi foarte multe resurse, te ajuta să-ți formezi cumva o structură de a funcționa, un set de reguli de care să te ții, pentru că știi că dacă nu te ții există niște consecințe”, a subliniat Petruț Rizea la Părinți Prezenți.

Altfel spus, școala nu este doar despre materii și teme, ci despre învățarea unor principii fundamentale: disciplina, responsabilitatea și consecințele acțiunilor.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

CITEȘTE ȘI Petruț Rizea: „Școala poate avea un impact major asupra dezvoltării elevului, atâta timp cât are parte de profesori implicați, pasionați și devotați”

 

Online-ul are avantajele sale, dar nu poate înlocui interacțiunea umană

Nu putem nega beneficiile educației online. Accesibilitatea este unul dintre cele mai mari atuuri ale acesteia, mai ales pentru copiii care locuiesc în zone izolate.

„Să nu renunțăm nici la ideea de online, pentru că vedem că este utilă. Sunt elevi care nu pot ajunge la școală, pentru că stau spre exemplu, în capătul sătucului, unde nu ai vreun mijloc de transport prea avantajos, în afară de cele mai nefericite cazuri, o căruță”, mai susține Petruț Rizea.

Educația digitală vine ca o soluție pentru astfel de situații, oferind șansa de a învăța oricând și oriunde. În plus, tehnologia permite personalizarea lecțiilor, acces la resurse nelimitate și metode inovatoare de predare. Cu toate acestea, Petruț Rizea avertizează că nu trebuie să ne bazăm exclusiv pe online, deoarece acesta nu poate oferi un element esențial: interacțiunea autentică dintre elev și profesor.

VEZI ȘI Iluzia generației digitale: Sunt elevii din România pregătiți pentru profesii din viitor? Petruț Rizea: „Copiii consumă tehnologia compulsiv, fără să-și dezvolte abilități reale” / VIDEO

Petruț Rizea: „Elevul are nevoie de conexiunea aceea umană cu profesorul”

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Un aspect pe care tehnologia nu îl poate reproduce este legătura emoțională dintre profesori și elevi.

„Trebuie să existe un echilibru, dar nu trebuie să renunțăm la partea de tradițional, adică de venit la școală, lecțiile pe care le face în mod normal, pentru că elevul are, în primul rând, nevoie de conexiunea aceea umană cu profesorul.

De emoții, de a-i citi expresiile faciale, de a schimba tot felul de situații, experiențe și așa mai departe.

Ceea ce online-ul oferă, dar într-o într-o manieră foarte scăzută”, mai subliniază Petruț Rizea.

Copiii nu învață doar din manuale, ci și din interacțiunea directă cu ceilalți. Tonul vocii unui profesor, încurajarea printr-un zâmbet, energia dintr-o sală de clasă – toate acestea contribuie la formarea unui mediu propice învățării. Chiar dacă tehnologia ne poate aduce mai aproape în mod virtual, nimic nu poate înlocui complet interacțiunea autentică dintre oameni.

CITEȘTE ȘI Cum pregătim elevii pentru meseriile care nu există încă? Petruț Rizea: „Asta e prima abilitate pe care ar trebui să o aibă copilul viitorului” / VIDEO

 

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PETRUȚ RIZEA - INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel