Stima de sine nu este ceva ce să iei de la sine înțeles. Standardele nerealiste de frumusețe și reprezentarea neîncetată a perfecțiunii de către mass-media pot submina stima de sine a femeilor adulte, iar fetele tinere sunt și mai susceptibile la aceasta.
Publicitate
Este alarmant că fetele de până la nouă ani raportează nemulțumiri față de corpul lor. Ca părinți, ne confruntăm cu o sarcină dificilă.
Imaginea corporală reprezintă părerea subiectivă pe care oamenii o au despre propriul corp, care este diferită de modul în care corpul lor este văzut de cei din jur. Credințele, gândurile, percepțiile, sentimentele și comportamentele unei persoane duc la formarea imaginii corporale.
Modul în care ne vedem pe noi înșine și felul în care ne percepem corpul influențează starea de sănătate mintală și relațiile interpersonale.
O imagine corporală sănătoasă implică o percepție obiectivă a propriului aspect și capacitatea de a separa valoarea proprie ca persoană de aspectul fizic.
- Standardele sociale de frumusețe. Presiunile sociale și standardele de frumusețe promovate în mass-media și pe rețele sociale pot influența puternic modul în care o persoană percepe un corp ideal.
- Experiențele persoanele sau traumele. Comentariile negative primite din partea prietenilor, colegilor ori familiei, de-a lungul timpului, pot contribui la formarea unei imagini corporale negative.
- Rețelele sociale și aplicațiile de retușare a fotografiilor. ”Frumusețea” de pe social e falsă.
Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels
- Compararea constantă cu alții. Tendința de a ne compara constant cu alții, în special cu persoane pe care le vedem în imagini perfecte în online sau la televizor, poate alimenta nesiguranțele și nemulțumirea față de propriul corp.
Din fericire, există mai multe moduri prin care îți poți sprijini copilul și îl poți ajuta să dezvolte o relație mai sănătoasă cu corpul lui.
Copiii învață prin exemplu, iar comportamentul tău joacă un rol cheie în modelarea imaginii de sine a copiilor tăi. Arată iubire de sine și acceptare de sine. Evită comentariile negative despre corpul tău sau autocritica. Arătându-le că îți iubești corpul, le trimiți semnale puternice și un exemplu.
Spune-i copilului tău că este mai mult decât bine pentru el să-și exprime sentimente pozitive despre corpul său. Încurajați-i să-și recunoască și să-și celebreze punctele forte, talentele și aspectele corpului pe care ei le iubesc. Învață-i să înlocuiască autocritica cu autoafirmarea, concentrându-se pe ceea ce îi face unici și frumoși.
Pe de altă parte, nu permiteți copilului să vorbească negativ despre sine. Asigurați-vă că înțelege că toate comentariile autodepreciate nu îl vor face mai plăcut sau mai acceptat. Aveți grijă să abordați discuțiile negative despre sine și să îndrumați-o cu blândețe către moduri mai pozitive și constructive de a gândi despre ea însăși.
Încurajați-vă copilul să nu se compare cu ceilalți, fie că sunt colegi, celebrități sau influenți ai rețelelor sociale. Subliniați că fiecare este unic și că comparația poate duce la sentimente de inadecvare. Discutați despre capcanele editării fotografiilor și ale filtrelor care creează standarde de frumusețe nerealiste în mass-media. Ajutați-i să înțeleagă că valoarea lor nu depinde de alții.
Oferiți copilului și familiei dumneavoastră afirmații pozitive. Acestea pot servi ca o reamintire zilnică a stimei de sine și a acceptării de sine. Încurajați-i să aleagă sau să creeze afirmații care rezonează cu personalitatea lor. Practicând constant afirmațiile pozitive, le poți transforma imaginea de sine și le poți crește stima de sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.