Mamă de fată? Nu-i spune nciodată fiicei tale aceste 4 lucruri

Data publicării:
Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels
Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels

Există anumite lucruri pe care o mamă ar trebui să evite să le spună fiicei sale pentru a menține o relație sănătoasă și pentru a sprijini dezvoltarea emoțională și psihologică a acesteia. Cuvintele contează. Ele nu sunt doar forme, ci transmit un conținut foarte specific. Din acest motiv este important să ne oprim și să reflectăm înainte de a da glas impulsurilor iraționale sau clișeelor ​​dăunătoare.



Nu există nicio îndoială că relația mamă-fiică este o funcție a sumei mesajelor educaționale ale mamei, dar și a reacțiilor verbale ale fiicei.

Cuvintele nesănătoase sunt dispozitive hipnotice materne implantate în memoria comportamentală a fiicei. Ele trebuie eradicate pentru a scoate în evidență potențialul dialogului adevărat și pentru a reconstrui un model de comportament eliberator și echilibrat.

Iată câteva fraze pe care o mamă nu ar trebui să le spună niciodată unei fiice, preluate din „Dicționarul bilingv mamă/fiică fiică/mamă” de Joseph și Caroline Messinger.

1. „Mă îmbolnăvesc din cauza ta”

Conform a ceea ce afirmă autorul în Dicționarul său, „Din cauza ta este un refren convenabil să-ți pui responsabilitatea asupra fiicei și să eviți să-ți privești propriile incompetențe în față”.

„Fiica este întotdeauna cauza răului de care suferă mama. De ce? Pentru că este o prelungire a ei și o înlocuiește în ochii lumii – explică Messinger. Într-un anumit sens, fiica este cea mai tânără mamă. Este în același timp trecutul și viitorul celei care a crescut-o”.

Însă viitorul nu mai aparține mamei, iar acesta este ceea ce îi poate provoca nemulțumiri și o poate determina să folosească, împotriva voinței ei, termeni nepotriviți.

Este mai bine să evitați încheierea unui dialog în acest fel, explicând în schimb care sunt cauzele oricărui disconfort care este perceput pentru a încerca să-l rezolvăm, sau pur și simplu să-l acceptați împreună. Atunci ar fi potrivit să se evite enunțurile care ar putea genera sentimente de vinovăție la fiice.

2.  „Bărbații sunt fără valoare”

„Discreditarea bărbaților mărește câștigul de capital al mamei în ochii fiicei – precizează psihologul -. Devalorizarea celuilalt pentru a se pune în valoare și a se vinde la un preț mai mare decât prețul pieței este un sistem care, în lumea afacerilor, funcționează mereu.

Dar când o mamă încearcă să devalorizeze bărbații în ochii fiicei ei pentru a o ține lângă ea, elimină complet conceptul de iubire și cuplu”.

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-3875336_12855300.jpg)

Fotografie de la Ben Mack/ Pexels

În schimb, încercați pe cât posibil să creați o imagine pozitivă a tatălui și bunicului, încă de la o vârstă fragedă. Tatăl ei are un rol fundamental în viața ei, timp în care va căuta mereu, în domeniul emoțional, persoane asemănătoare figurii masculine care a crescut-o.

3. „Mi-am sacrificat viața pentru tine!”

„Și așa îmi mulțumești”, ar putea fi continuarea. Creșterea unui copil nu este o glumă și dezamăgirile sunt adesea la ordinea zilei. Până la urmă, copiii nu sunt făcuți pentru sine, ci pentru ei”, comentează autoarea.

Mamele care au lăsat să scape această frază pot avea ele însele un conflict nerezolvat cu propria mamă, care ar fi putut, într-un fel, să fi împiedicat realizarea viselor lor. 

Se poate întâmpla să rostești o frază asemănătoare într-un moment de oboseală, dar dându-ți seama poți oricând să-ți revii să o remediezi imediat. Este cea mai gravă frază pe care o mamă o poate rosti fiicei ei.

4. „Fac totul pentru fetița mea!”

"Viitorul acestei fetițe este deja sigilat. Ea nu va putea depăși niciodată celebrele probleme cu o mamă care se crede responsabilă pentru destinul ei", a spus Messinger.

Mamele care se exprimă în acest fel pot trăda o viziune asupra maternității de care s-ar putea să nu fie pe deplin conștiente: aproape că poate părea că viața fiicelor lor le aparține în sine.

„Dragostea fuzională pe care o mamă o transmite involuntar fiicei sale este o iubire care va înăbuși toate progresele pe care aceasta din urmă le-ar putea face pentru a evolua în bine și, poate, a-și putea asuma responsabilitățile”, conchide autoarea.

Prin urmare, este necesar să începeți treptat să vă vedeți fiica ca pe o persoană autonomă, unică și diferită, lăsând-o chiar să facă greșeli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel