Mamă narcisistă: Aceste sunt frazele pe care ar trebui să nu le rostești niciodată

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Narcisismul este o trăsătură de personalitate care se poate manifesta sub diferite forme și în grade diferite. Când această trăsătură apare la o mamă, poate avea un efect profund asupra dinamicii familiei și dezvoltării copilului.



Mamele narcisiste sunt cele care tind să-și exagereze succesele și nu ascund că sunt centrul lumii lor. Narcisismul poate afecta relația dintre mamă și copil, deoarece copilul se poate simți neglijat sau neglijat atunci când mama narcisică este prea ocupată cu propriile nevoi și obiective. Deci, ce este mama narcisistă ?!

Cercetările au arătat că copiii mamelor narcisiste pot avea probleme cu stima de sine și adaptarea socială, precum și cu bunăstarea psihologică. Acești copii pot experimenta, de asemenea, stres și anxietate, deoarece au adesea probleme de reactivitate și un sentiment excesiv al datoriei față de mama lor.

În plus, mamele narcisiste pot încuraja modele de comportament nesănătoase la copii, cum ar fi manipularea, șantajul emoțional și competiția excesivă pentru a-i câștiga afecțiunea și atenția. Acest lucru poate duce la dezvoltarea de relații nesănătoase și de obiceiuri proaste care pot dura toată viața.

Cu toate acestea, chiar și copiii mamelor narcisiste se pot dezvolta bine dacă au sprijin adecvat și oportunitatea de a dezvolta relații sănătoase și stima de sine. Cheia este recunoașterea tiparelor de comportament și încercarea de a construi o relație sănătoasă cu mama și mediul pentru a permite creșterea și dezvoltarea personală a copilului.

Dacă mama ta a fost sau este narcisistă, poți observa următoarele cuvinte:

Critică tot ceea ce faceți

„Nu-mi place iubitul/iubita ta”. „De ce faci treaba asta îngrozitoare?” — Prietenii tăi sunt ciudați”. „Nu știu de ce soțul/soția ta te suportă.” „Nu ai fost niciodată un elev bun.”

Mamele narcisiste vorbesc în moduri care subminează toate succesele. Dacă există un lucru pe care o mamă narcisică își dorește, acesta este controlul asupra fiecărui aspect al vieții copilului ei. Dacă simte că nu îl poate controla, s-ar putea să critice tot ceea ce face.

Crează sentimente de vinovăție

— Vei regreta când voi fi plecat. „Nu vii niciodată să mă vizitezi, sunt atât de singur.” — Probabil că voi muri singur. — E vina ta că eu și tatăl tău ne-am despărțit. „Aș avea o carieră dacă nu ai fi tu.” "Când vei avea copii? Vreau să fiu bunică."

Neasumarea răspunderii

— N-am spus niciodată asta. — Ești prea sensibil. "Și tu. Ce ai? De ce ești așa?"

„Gaslighting” este o formă de manipulare folosită de narcisiști. S-ar putea să spună lucruri care te vor deruta și te vor face să te întrebi pe tine însuți și cu mintea ta.

Negarea emoțiilor

„De ce transformi totul într-o asemenea dramă?” — Îți spun asta pentru binele tău. — O, treci peste, nu a fost nimic special. „Ce se întâmplă? De ce ai atâtea probleme?

Adesea, s-ar putea să nu-ți înțeleagă emoțiile sau să încerce să le suprime.

Șantaj emoțional

„Organizez o petrecere și am nevoie de tine să te ocupi de catering.” „Am rezervat o croazieră și nu am pe nimeni altcineva cu mine.” „Dacă nu mă duci la aeroport, nu pot pleca în vacanță.” „Trebuie să ai grijă de animalele mele, altfel voi rata călătoria.”

Cu toții vrem să fim amabili și să ne ajutăm membrii familiei. Dar uneori pur și simplu nu avem timp și nu ne putem dedica. Fiecare are dreptul să spună „nu”, iar cei dragi ar trebui să înțeleagă acest lucru.

Stima de sine scazută

„Mi-aș fi dorit să nu mă fi născut niciodată”. „Nici frații și surorile tale nu te plac.” „Nu e de mirare că nu ai prieteni”

Concurența

 „Părul tău este atât de dezordonat, probabil că l-ai moștenit de la tatăl tău.” „Silueta mea este mai bună decât a ta.” „Cum ești îmbrăcat? Evident că nu ai stil.

În loc de încurajare, mama narcisistă folosește critica, exalțându-se și subminând stima de sine a copilului.

Părinții narcisiști au adesea probleme cu empatia și înțelegerea emoțiilor celorlalți, așa că este important să realizezi că relația ta cu părinții tăi nu este despre tine personal, ci despre comportamentul și limitele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel