„Mama nu trebuie să meargă la teatru sau să citească cărți înainte de naștere”. Sfaturi absurde de acum 100 de ani privind maternitatea și creșterea copiilor

Data publicării:
„Mama nu trebuie să meargă la teatru sau să citească cărți înainte de naștere”. Sfaturi absurde de acum 100 de ani privind maternitatea și creșterea copiilor / FOTO: freepik.com@freepik
„Mama nu trebuie să meargă la teatru sau să citească cărți înainte de naștere”. Sfaturi absurde de acum 100 de ani privind maternitatea și creșterea copiilor / FOTO: freepik.com@freepik

Nu există nicio îndoială că sfaturile pentru părinți s-au schimbat de-a lungul anilor.



Unele dintre sfaturile care au fost repetate pe vremea mamelor și bunicilor noastre probabil că nu mai sunt valabile sau au fost ajustate și corectate pe măsură ce știința a avansat.

Citește și „Ce înseamnă când un copil merge pe vârfuri, potrivit pediatrilor”

Dar dacă ne întoarcem puțin mai departe, pe vremea străbunicilor noștri, vom descoperi, probabil, că multe dintre recomandările profesioniștilor din acele vremuri ar fi considerate astăzi aproape o nebunie.

Sursa foto: freepik.com@brain71

Dar dacă ne întoarcem puțin mai în urmă, pe vremea străbunicilor noștri, vom descoperi, probabil, că multe dintre recomandările profesioniștilor de atunci ar fi considerate astăzi aproape nebunești, iar ca exemplu, ar fi suficient să aruncăm o privire la cartea „Cum să creștem copilul” a lui Bernarr Macfadden, publicată pentru prima dată în 1924, care conține câteva sfaturi valoroase... dar multe altele care, în realitate, sunt teribile sau nu au niciun sens.

Datorită unei copii digitale din Biblioteca Congresului, este posibil să aflăm despre sfaturile date femeilor la începutul secolului al XX-lea, atunci când erau pe cale să devină mame sau creșteau copii.

Și putem vedea că multe s-au schimbat, potrivit Bebe y Mas.

Iată câteva dintre sfaturile care erau recomandate femeilor însărcinate și mamelor în urmă cu 100 de ani

Sursa foto: freepik.com@freepik

Reguli pentru mamă înainte de naștere: Nu trebuie să participe la piese de teatru, să citească cărți sau să frecventeze companii care ar putea să-i tulbure liniștea minții sau să o pună într-o stare de surescitare.

Pentru o lungă perioadă de timp, sarcina era privită ca o boală.

Mama trebuia să fie extrem de atentă și era sfătuită, pe lângă multă odihnă, să evite orice activitate care presupunea un efort minim și să mențină o stare de calm și liniște în orice moment, deoarece se credea că acest lucru ar putea cauza dificultăți în dezvoltarea copilului odată născut.

Astăzi, deși știm că este important să avem grijă de sănătatea mintală a mamei în timpul sarcinii, am aflat, de asemenea, că starea fizică și emoțională a femeilor însărcinate nu este atât de fragilă pe cât se credea (cu excepția anumitor condiții, în care este necesar să se mențină repausul și să urmeze anumite îngrijiri speciale) și chiar se recomandă ca acestea să rămână active și să facă lucruri care le fac plăcere.

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Mai întâi, bebelușul trebuie frecat cu grijă cu ulei de măsline pur pentru a facilita îndepărtarea vernix caseosa, substanța grasă care acoperă corpul. Apoi, bebelușul primește o baie caldă.

Până nu demult, se obișnuia să se facă baie bebelușului de îndată ce se năștea, pentru a-l preda părinților curat, parfumat și îmbrăcat (din fericire, astăzi, practica de a freca un bebeluș cu ulei de măsline pare total absurdă și nu este recomandată).

Cu toate acestea, studii recente recomandă să nu se facă baie bebelușului înainte de primele 48-72 de ore de la naștere pentru a nu afecta glanda sebacee.

Vezi și „Iată reacția ineficientă care-ți face copilul și mai anxios, potrivit unui psiholog: „Amintește-ți mereu de acest principiu!”

Vernix caseosa are funcții importante și după nașterea bebelușului: protejează pielea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice și chiar ajută la vindecarea leziunilor cutanate.

În plus, nou-născuții care păstrează vernix pe piele își reglează mai bine temperatura, au mai puține leziuni, o piele mai hidratată și mai elastică.

„Nu puneți copilul la sân prea des [...] Încercările repetate de a suge un sân gol deprimă atât mama, cât și copilul.”

„Nevoile bebelușului sunt relativ simple atunci când sunt înțelese corect [...] dați-i bebelușului hrana sa naturală și mult aer proaspăt, și mențineți-i corpul cald. În comparație cu acestea, toate celelalte nevoi ale sale sunt secundare.”

„Obiceiul de a-l legăna sau chiar de a-l legăna pe bebeluș să doarmă în brațe este dăunător. Este mai bine să-l obișnuiți să se întoarcă în pătuțul său după hrănire”.

„Nici scaunul balansoar, nici leagănul balansoar nu ar trebui să aibă un loc într-o creșă bine organizată. Ambele încurajează formarea de obiceiuri proaste.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel