Când zilele noastre sunt pline de atât de mulți factori de stres și stimuli, în special de pe ecranele din buzunarele noastre, deseori pare că toată lumea duce lipsă de timp și răbdare, indiferent de vârstă. Poate fi dificil să ne implicăm pe deplin și cu adevărat unii cu ceilalți.
„Ca cercetător EQ instruit la Harvard și mamă a trei copii, înțeleg atât din experiența mea profesională, cât și din luptele personale cât de greu poate fi să crești copii inteligenți emoțional în prezent, mai ales când atenția noastră este atât de fragmentată”, spune dr. Jenny Woo, potrivit cnbc.com.
Specialista susține că este foarte important pentru ea să împărtășească ceea ce a învățat despre cum să sprijinim cel mai bine nevoile copiilor noștri și pe ale noastre.
Iată trei afirmații pe care le spune copiilor ei pentru a-i ajuta să devină mai inteligenți emoțional!
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Când copiii fac crize de furie, de multe ori este pentru că le lipsește limbajul și abilitățile necesare pentru a se exprima. Este responsabilitatea noastră să-i ajutăm să-și dezvolte alfabetizarea emoțională, astfel încât să-și înțeleagă și gestioneze mai bine sentimentele.
Un copil ar putea spune că este „trist” când, de fapt, se simte singur, jenat sau greșit înțeles. Echipându-i cu cuvinte mai specifice precum „frustrat”, „dezamăgit” sau „nervos”, îi ajutăm să-și recunoască și articuleze emoțiile.
Părinții pot integra vocabularul emoțional în rutina zilnică pentru a spori conștientizarea de sine și conștientizarea socială a copiilor în diverse moduri:
- În timp ce ascultați sau cântați un cântec, descrieți sentimentele pe care le evocă cântecul în voi.
- Când urmăriți împreună o emisiune TV, discutați despre posibilele emoții pe care le-ar putea simți un personaj și despre cum v-ați simți în aceeași situație.
- Spre sfârșitul zilei, purtați o conversație despre emoțiile trăite în acea zi.
„Cea mai mare greșeală pe care îl observ este atunci când părinții etichetează emoțiile drept `bune` sau `rele`. În loc să judece un sentiment, părinții ar trebui să se concentreze pe a-și ajuta copiii să înțeleagă ce dezvăluie acel sentiment despre valorile și nevoile lor”, spune experta.
Vezi și Gestionarea emoțiilor: 6 fraze pentru a preda copiilor inteligența emoțională
SURSA FOTO: freepik.com @ASKG
Ca părinți, simțim adesea presiunea de a ne menține calmul și de a ne ascunde emoțiile, dar acest lucru poate stabili un standard nerealist pentru copiii noștri. În mod ironic, cu cât ne suprimăm mai mult emoțiile, cu atât este mai probabil ca un comentariu sau un comportament să provoace o explozie de țipete.
Trebuie să modelăm o expresie emoțională sănătoasă, împărtășind sentimentele noastre în moduri pe care copiii noștri le pot înțelege. Acest lucru nu înseamnă să-i copleșim cu problemele noastre, ci mai degrabă să arătăm că este normal să simțim o gamă variată de emoții și să le discutăm deschis.
De exemplu, dacă ne enervăm pentru că suntem copleșiți, în loc să ne ascundem vinovăția și să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, putem folosi acest moment pentru a învăța cum să gestionăm o emoție dificilă.
Când lucrăm deschis la propriile noastre emoții, le demonstrăm copiilor noștri că este normal să avem emoții puternice și cât de important este să vorbim despre acțiunile noastre și să reparăm relațiile.
SURSA FOTO: freepik.com @user18526052
Trebuie să ne îngrijim de sentimentele copiilor noștri, co-reglându-ne emoțiile împreună cu ei. Evitați să minimizați zgârieturile lor emoționale cu fraze disprețuitoare precum „rezistă” sau „nu e mare lucru”. Pentru un copil, sentimentele sunt foarte reale și pot însemna totul.
„În toate atelierele mele, subliniez importanța recunoașterii mai întâi a experiențelor emoționale și apoi a modelării expresiilor emoționale. Acest lucru le reamintește copiilor că, deși nu pot controla întotdeauna ceea ce li se întâmplă, ei au puterea de a gestiona modul în care răspund la situațiile dureroase și care provoacă anxietate.
În cercetarea mea am descoperit că copiii inteligenți emoțional și rezilienți prezintă o gamă mai largă de strategii creative de coping”, a mai adăugat experta.
Iată trei exerciții de coping pe care le recomandă întotdeauna pentru a ajuta atât copiii, cât și adulții, să gestioneze situațiile dificile:
- Respirați lent și adânc pe nas. Imaginați-vă că vă adunați toate sentimentele neplăcute. Expirați și imaginați-vă suflând acele emoții ca niște nori întunecați. Gândiți-vă: „Inspir calm, expir furtuna”.
- Când te înfioară gândul la acel moment jenant, adaugă detalii prostești. Transformă-l într-o poveste absurdă și râzi bine la această nouă versiune.
- Știai că fredonatul te poate ajuta să-ți calmezi mintea și corpul? Alege-ți melodia preferată și fredonează. Simte vibrațiile răspândindu-se prin corpul tău și stresul începe să dispară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.