Mama unui CEO de 12 ani dezvăluie cele două reguli esențiale pentru părinți: „Copilul trebuie să rămână copil!”

Data publicării:
Mama unui CEO de 12 ani dezvăluie cele două reguli esențiale pentru părinți: „Copilul trebuie să rămână copil!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Guzov Ruslan
Mama unui CEO de 12 ani dezvăluie cele două reguli esențiale pentru părinți: „Copilul trebuie să rămână copil!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Guzov Ruslan

Nu este o surpriză pentru Evana Oli că fiica ei, Zoe, în vârstă de 12 ani, este o antreprenoare de succes.



Elevă în Atlanta, Zoe este co-fondatoarea și CEO-ul companiei Beautiful Curly Me, o firmă de păpuși pe care a lansat-o la doar 7 ani, după ce a fost tachinată la școală din cauza texturii părului său.

Beautiful Curly Me promovează păpuși de culoare cu coafuri naturale, cărți pentru copii și produse de îngrijire a părului.

La început, Oli nu era sigură cât de serioasă era Zoe în legătură cu lansarea propriei afaceri. Totuși, după câteva luni și multe insistențe din partea fiicei sale, Oli a decis să investească 5.000 de dolari din economiile proprii pentru a crea un prototip al păpușii concepute de Zoe, să găsească un producător accesibil și să lanseze brandul.

În 2022, Beautiful Curly Me a generat venituri de șase cifre, conform documentelor analizate de CNBC Make It

Pe lângă faptul că este elevă, Zoe este și co-fondatoare a acceleratorului de start-up-uri Youth Mean Business, care oferă granturi, mentorat, oportunități de networking și ateliere pentru tineri antreprenori cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani.

„Este extrem de pasionată”, a declarat Oli pentru CNBC Make It. „Mereu se gândește la următorul pas, iar energia ei mă fascinează.”

Oli și-a lăsat în urmă cariera de 17 ani ca director de marketing pentru a-și sprijini fiica în gestionarea Beautiful Curly Me și Youth Mean Business, ocupându-se de operațiunile celor două companii și conducând în același timp propria firmă de consultanță în marketing și management de produs.

Ea atribuie succesul fiicei sale până în prezent acestor doi factori care, în opinia sa, sunt esențiali pentru părinți.

Citește și Părinții care fac aceste cinci lucruri cresc copii care sunt mai rezilienți decât majoritatea

„Este important ca un copil să rămână copil”

În primul rând, Oli își dorește ca Zoe să aibă o copilărie normală.

„Sunt multe lucruri care îi cer atenția în fiecare moment”, spune ea. „Dar este esențial ca un copil să rămână copil. Cred că este foarte important să ne asigurăm, cu intenție, că încă se bucură să fie o fată de 12 ani.”

Acest lucru presupune un program școlar obișnuit, activități extracurriculare precum tenis, atletism și teatru, dar și petreceri de pijama regulate cu prietenii. Zoe își gestionează responsabilitățile de afaceri - participarea la întâlniri, crearea strategiilor de social media și dezvoltarea de produse - după terminarea programului școlar și în timpul vacanțelor.

„Are o viață foarte plină și echilibrată”, adaugă Oli. „Este vorba despre găsirea acelui echilibru și asigurarea că [copilul tău] rămâne conectat la cine este cu adevărat.”

Pentru părinții care au copii cu multe responsabilități, poate fi dificil să nu fie insistenți. Totuși, exercitarea unei presiuni prea mari asupra lor pentru a excela poate duce la anxietate și probleme de stimă de sine, făcându-i mai puțin adaptați și succesul lor în viața de adult mai puțin probabil, potrivit unui studiu din 2016 realizat de Arizona State University pe elevi de clasa a șasea.

Încercați să le permiteți copiilor să se autoghideze, lăsându-i să-și exploreze interesele în propriul ritm, oferindu-le totodată încurajare când este necesar, a declarat psihologul educațional Melernie Meheux pentru Make It în 2022.

„Aș oferi întotdeauna un feedback amabil, dacă vreți să motivați și să încurajați copiii, subliniind ceea ce fac bine, fără a fi prea critici”, a explicat Meheux, adăugând că, în cele din urmă, copiii au performanțe mai bune atunci când sunt „relaxați, fericiți și mulțumiți.”

Nu încerca să trăiești prin copilul tău

Este firesc să îți dorești ca propriii copii să îți calce pe urme sau să urmeze sfaturile tale de viață, dar pentru ca ei să fie cu adevărat fericiți și de succes, trebuie să le permiți să își urmeze propriile pasiuni, afirmă Oli.

Oli este pasionată de a-i ajuta pe oameni să își atingă obiectivele de afaceri printr-o strategie inteligentă de branding și marketing, fiind în același timp activă în comunitatea ei prin oportunități de voluntariat pentru femei și fete tinere.

În ceea ce privește realizările impresionante ale fiicei sale, Zoe, Oli subliniază: „Aceasta nu este o situație în care încerc să îmi trăiesc visele prin copilul meu. Sunt binecuvântată să o pot sprijini în această călătorie.”

Această abordare este esențială pentru a crește copii rezilienți și de succes. Debra Lee, fostul CEO al Black Entertainment Television (BET), este un exemplu relevant. Ea și-a petrecut mare parte din viață încercând să împlinească visul tatălui ei – obținând note excelente, studiind la o universitate din Ivy League și devenind avocat corporatist de succes. Totuși, a simțit lipsa de împlinire și îndoieli de sine, până când și-a asumat riscul de a se alătura postului de televiziune BET în stadiile sale incipiente.

Poți sprijini succesul copilului tău stabilindu-i așteptări fără a-l limita strict și având încredere în capacitatea sa de a lua propriile decizii, recomandă Esther Wojcicki, autoare de bestselleruri și expertă în parenting.

„Când ai încredere în copii să ia decizii pe cont propriu, ei devin mai implicați, încrezători și împuterniciți”, a scris Wojcicki pentru Make It. „Odată ce se simt astfel, nu mai există limite pentru ceea ce pot realiza.”

Oli este de acord, adăugând: „Rolul meu ca sistem de sprijin pentru Zoe este să o ajut să-și aducă visele la viață, asigurându-mă că nu se epuizează sau se suprasolicită.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel