Este dificil de identificat acest tip de relație deoarece persoanele afectate au normalizat anumite comportamente în mediul lor.
Relațiile de familie nu sunt întotdeauna ușoare. Și multe celebrități își arată dezacordurile făcându-le publice, așa cum s-a întâmplat recent cu Sofía Suescun, o tânără celebră care a participat la diferite reality show-uri, și Maite Galdeano, mama sa.
Prima a decis să rupă orice relație cu mama sa după „mulți ani de suferință”, suportând „un comportament foarte neplăcut din partea mamei mele, bazat pe o gelozie toxică și irațională” față de partenera sa.
Totul sugerează că mama și fiica au avut o relație nesănătoasă timp de ani de zile. Dar cum este posibilă această situație, având în vedere că o mamă dorește întotdeauna ce este mai bun pentru fiica sa?
„A fi mamă este foarte dificil și complex. Nu există un manual de instrucțiuni și, uneori, părinții nu sunt conștienți că sunt toxici”, explică pentru ABC Lara Ferreiro, psiholog și autor al cărții «Adicta a un gilipollas» (Grijalbo).
Acest tip de legătură, explică expertul, poate apărea în diferite domenii ale vieții: în familie, între prieteni, la serviciu. „Acestea sunt relații în care există abuz emoțional, te fac să te simți rău, vinovat, îți invalidează sau minimalizează sentimentele, folosesc tehnici precum gaslighting (îți spun că ești „nebun” când ai dreptate). În final, cealaltă persoană câștigă întotdeauna, iar tu ești instrumentul ei”, explică ea.
Nu este ușor să identifici o astfel de relație: „Este foarte greu să presupui că mama ta este toxică”, continuă ea. De fapt, există cei care nu o fac niciodată, iar cei care o fac, își dau seama la vârsta adultă. Și este logic, pentru că cei care suferă de ea și întregul lor mediu au normalizat aceste comportamente”.
A fi o mamă toxică nu trebuie să fie predeterminat. „De multe ori, pur și simplu repetă lanțul familial și reproduc modelul pentru că și mama lor a fost toxică. În alte ocazii, ceea ce fac este să își asume rolul opus: dacă mama ta este narcisistă, în loc să devii la fel, devii supusă, încerci să faci pe plac tuturor...”, explică psihologul. Iar relația toxică dintre mamă și fiică apare pentru că încă din copilărie „este ceea ce ai cunoscut, chiar dacă părinții tăi nu erau conștienți de acest lucru”, cu alte cuvinte, „dacă ți-au invalidat întotdeauna emoțiile, nu au avut grijă de tine, te-au făcut să simți că nu ești suficientă, ai suferit pedepse intermitente fără proporționalitate etc. crești cu potențialul de a avea în viitor relații abuzive sau toxice în diferite domenii”.
În plus, Ferreiro ne amintește că femeile tind să aibă „o dependență emoțională mai mare”. Există mai multe tipuri de mame toxice, spune expertul. „Dar, în termeni generali, ele sunt cele care îți minimalizează realizările, te fac să crezi că nu ești niciodată suficientă, te fac responsabilă pentru fericirea lor, se supără dacă îți arăți emoțiile, stabilesc relații de dependență, îți simplifică mereu problemele, vor încerca să te controleze anulându-ți sentimentele.
Sunt foarte controlori pentru că își simt copiii ca pe o extensie a lor și nu le permit să fie persoane independente, adică să devină adulți”.
Astfel, un comportament foarte comun al acestor părinți este „să creadă că fiicele lor sunt proprietatea lor. Ei nu și-au asumat faptul că nu mai sunt acei copii care, în copilărie, erau dependenți”, explică Ferreiro. De asemenea, sunt foarte geloși pe partenerele lor”, continuă ea, ”sau au impresia că, dacă ea își face un iubit, îi vor fura afecțiunea.... Prin urmare, manifestă o atitudine agresivă, sunt manipulative și victimiste pentru a obține ceea ce doresc. Vor să fie în centrul atenției și concurează constant cu fiica lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.