”Mămici, a murit mătușa mea și bebe este nebotezat. Oare pot merge cu el?”: Întrebarea care a deschis o dezbatere aprinsă pe Facebook

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

O întrebare aparent simplă postată pe un grup de mămici de pe rețelele de socializare a declanșat o dezbatere aprinsă despre tradiții, credințe religioase și parenting. 



"Mămici, a murit mătușa mea și bebe este nebotezat. Oare pot merge cu el la înmormântare?". Aceasta este postarea care a atras sute de comentarii și păreri contradictorii, reflectând complexitatea relației dintre superstiții, credințe religioase și educația modernă.

Mulți dintre cei care au răspuns la întrebare au invocat tradițiile și superstițiile vechi, potrivit cărora un copil nebotezat nu ar trebui să participe la înmormântări sau să fie adus în preajma morții.

O veche credință susține că un copil nebotezat este "vulnerabil" la spiritele rele și că prezența acestuia la o înmormântare poate avea efecte negative asupra sănătății sau sufletului său.

Câteva comentarii din mulțimea online au reflectat această viziune tradițională:

”Nu se merge cu bebe ne botezat”, spune o mămică.

”A fost preotul sa va faca Molitfa?!Dacă nu chemați-l și mergeți...”, a fost sfatul alteia.

”Nu, bebele o sa adune toate energiile negative de acolo. E mult prea mic”, un alt comentariu.

”Preferabil NU. O să îți plângă nopțile, eu am fost fără el și în seara respectivă a fost așa de agitat, altădată a fost soțul singur și din nou în noaptea respectivă agitat și plângea foarte tare!”, a spus o altă utilizatoare facebook.

”Și nici tu nu poți sta mult decât până la 23.30 și să îți rupi un fir de păr din cap să-l pui lângă el dacă stai mai mult”, un alt sfat oferit.

Alte mămici au venit cu argumente similare, susținând că există riscul ca energia negativă de la înmormântare să „atingă” copilul nebotezat, recomandându-i autoarei postării să evite să ducă bebelușul la acest eveniment trist.

2. Sursa: Cap... (dezbatere-facebook_40184000.jpg)

Sursa: Captură Foto Facebook

Opinii raționale și medicale

Pe de altă parte, o altă categorie de mămici și-au exprimat dezacordul față de aceste superstiții, punând accent pe aspectele logice și raționale. Pentru ele, prezența copilului la o înmormântare nu reprezintă o amenințare fizică sau spirituală, atâta timp cât acesta este protejat din punct de vedere al sănătății.

”Dacă dumneavoastră simțiți că e în regulă să mergeți, nu vă luați după spusele nimănui, atâta timp cât tu îl protejezi pe bebe de eventuale răceli/viroze care le poate lua din colectivitate e foarte bine, poți sta la o distanță de oameni să îl protejezi pe bebe”, a fost sfatul unei utilizatoare.

”Nu are nimi, dar nu m-aș duce la o înmormântare cu copilul. Mai bine stai acasă cu bebe, acolo oamenii plâng, babele bocesc, țipă... Vrei să traumatizezi bebelușul?”.

Un comentariu reprezentativ pentru această opinie: „Nu văd de ce ar trebui să fie o problemă. Dacă micuțul este sănătos, nu contează dacă este botezat sau nu. Superstițiile acestea sunt depășite. Important este ca el să fie confortabil, iar dacă plânge sau se simte neliniștit, pur și simplu îl scoți din biserică.”

Aceste mămici au adus argumente care susțin că astfel de credințe sunt relicve ale trecutului și că ceea ce contează este grija pe care o primește copilul, nu statutul său religios.

O dezbatere despre parenting modern și tradiții

Această discuție a scos la iveală nu doar diferențele dintre credințele vechi și cele moderne, dar și diversele abordări pe care părinții de azi le au față de îmbinarea tradițiilor cu parentingul modern.

În timp ce unii părinți încă mai țin cont de superstițiile și regulile moștenite de la strămoși, alții pun accentul pe rațiune și pe o educație mai deschisă, lipsită de restricțiile impuse de tradiții.

Discuțiile pe platformele de social media au evidențiat o comunitate împărțită între cei care vor să păstreze tradițiile și cei care își doresc să își crească copiii într-un mediu liber de superstiții.

De asemenea, aceste discuții sunt un semn că, pentru mulți, echilibrul între credințele spirituale și viața cotidiană este încă un subiect sensibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





pixel