Matematica, marea problemă a elevilor din România. Prof. dr. Flavian Georgescu explică „algoritmii” pentru profesori: „Nu îmi vine să cred că un copil nu ia 5 la Evaluarea Națională” / VIDEO

Data publicării:
Matematica, marea problemă a elevilor din România. Prof. dr. Flavian Georgescu explică „algoritmii” pentru profesori: „Nu îmi vine să cred că un copil nu ia 5 la Evaluarea Națională” / FOTO: freepik.com @aspsvz
EXCLUSIV
Matematica, marea problemă a elevilor din România. Prof. dr. Flavian Georgescu explică „algoritmii” pentru profesori: „Nu îmi vine să cred că un copil nu ia 5 la Evaluarea Națională” / FOTO: freepik.com @aspsvz

Matematica este percepută de mulți elevi ca fiind greoaie, lipsită de sens și, uneori, de-a dreptul intimidantă. „Nu sunt bun la matematică” este o afirmație pe care o auzim frecvent în rândul elevilor, iar consecințele acestei convingeri sunt devastatoare: mulți copii renunță să mai încerce, se descurajează și dezvoltă o aversiune față de una dintre cele mai fundamentale materii din educația lor. Cum pot profesorii să schimbe această percepție și să redea copiilor încrederea că pot încă să fie buni la matematică?



„Olimpiadele sunt pentru o categorie restrânsă de copii, dar cum putem face matematica atractivă pentru cei care nu vor să concureze pentru că în școli, mulți copii spun «nu sunt bun la matematică» și renunță să mai încerce. Cum poate un profesor să le redea încrederea?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc.

La această întrebare a răspuns prof. dr. Flavian Georgescu, unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică la nivel mondial și antrenor de olimpici. 

„Din punctul meu de vedere, un copil, mai ales la o vârstă fragedă, învață matematica de dragul profesorului”, afirmă prof. dr. Flavian Georgescu. Relația dintre elev și profesor este foarte importantă: dacă elevul nu se simte confortabil, dacă nu simte că profesorul îl sprijină și că este în aceeași „barcă” cu el, atunci nu va mai fi receptiv la lecțiile predate.

„Dacă profesorul vine cu zâmbetul pe buze, dacă profesorul te face să fii în barcă cu el - apropo, asta e o primă lecție din punctul meu de vedere. Dacă tu, ca profesor, nu-l faci pe copil să se simtă în aceeași barcă cu tine, copilul respectiv nu te va mai asculta.

Pentru că atât de mult evoluează generațiile încât este foarte greu să-l faci pe un copil care acum are 10 ani, are 15 ani să mai aibă încredere în tine, tu care ai 35, 50, poate 60 de ani. De multe ori, vezi adultul din fața ta cum că nu e la curent cu tot ceea ce copiii știu, cu tehnologia, cu device-urile, cu jocurile, cu aplicațiile și așa mai departe.

Și, atunci, copilul spune «păi, cum să mai cred eu în omul ăsta?»”, a explicat prof. dr. Flavian Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

CITEȘTE ȘI Prof. dr. Flavian Georgescu: „Sper să rămână uitat acest termen «meditații». Au apărut atâtea metode în care un copil poate să aibă parte de informație după școală” / VIDEO

Conectarea cu elevii – cheia spre succes

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

Prof. dr. Flavian Georgescu insistă asupra importanței conexiunii profesor-elev:

„Noi trebuie în primul și în primul rând să ne conectăm cu elevul. Dacă vrem să fim mai departe, pe termen lung, ascultați de către elev, atunci noi trebuie să ne conectăm cu el. Trebuie să devenim prietenii copilului.

Dar, atenție!

Prin prieten nu înseamnă să-l apropii atât de mult încât copilul să poată apoi să facă orice. Nu despre asta e vorba! Trebuie să avem o distanță, trebuie să existe o distanță între elevi și profesori.

Însă, copilul trebuie să ne respecte, dar să ne și aprecieze ca oameni, să reprezentăm un model pentru el, să fim un exemplu pentru copil, să îi povestim anumite experiențe ale noastre, astfel încât, în mai puține cuvinte, să fim umani pentru copil.

În momentul în care îl câștigăm pe copil, în momentul în care îl avem de partea noastră, el ne va asculta din simplul motiv că îi e drag de noi”.

VEZI ȘI Prof. dr. Flavian Georgescu: „E nevoie de un sistem mult mai bine pus la punct pentru a avea grijă de copiii cu adevărat valoroși” / VIDEO

Prof. dr. Flavian Georgescu: „A performa nu înseamnă neapărat să câștige medalii la olimpiadele internaționale”

„Ăsta este un prim pas, un prim algoritm pe care noi trebuie să-l facem, mai ales dacă vrem să creștem copiii olimpici, copii care să performeze.

Pentru mine, a performa nu înseamnă neapărat să câștige nu știu ce medalii la olimpiadele internaționale, dar mă uit și văd un procentaj extrem de mare de copii care nici măcar nu pot obține nota 5 - 6 la un examen de Evaluare Națională.

Pentru mine, performanță înseamnă și să depășim acest stadiu, pentru că vorbim acolo de întrebări, de gen tabla înmulțirii. Deci, niște operații pe care nu îmi vine să cred că un copil în clasa a VIII-a nu este în stare să le facă”, a mai adăugat prof. dr. Flavian Georgescu.

CITEȘTE ȘI Prof. dr. Flavian Georgescu: „Copiii NU se simt iubiți așa cum trebuie de către părinții lor! Dragostea pentru ei nu trebuie să aibă niciun fel de legătură cu rezultatele lor” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @undrey

Matematica trebuie să fie o descoperire, nu o memorare mecanică

O altă problemă majoră în predarea matematicii este că mulți profesori insistă pe memorarea mecanică a formulelor, fără a explica utilitatea acestora.

„Am început cu primul pas pe care îl consider necesar: copilul trebuie să învețe de dragul profesorului. Dar, mai departe, ar fi frumos ca acel copil să descopere ce este matematica cu adevărat.

Pentru că matematica nu înseamnă acele table înșiruite de formule, de teoreme, scrise, șterse. Acum, nu pot să înțeleg cum crede cineva că unui copil poate să îi placă o tablă în care profesorul a scris jumătate de oră 17 formule și vrea să le învețe pe de rost. Matematica nu înseamnă să învățăm pe de rost!

Matematica este un joc al minții, matematica reprezintă un mister.

De cele mai multe ori, eu îi fac pe elevii mei să mă roage ei să găsească titlul lecției sau să găsească ei motivul pentru care eu sunt în fața lor și vreau să le predau ceva.

Pentru că le explic, de exemplu, o situație din natură, o situație cu care ne ivim în fiecare zi și, în consecință, noi trebuie s-o rezolvăm cumva. Trebuie să existe ceva în spate, trebuie să existe un algoritm. E, algoritmul ăla e titlul lecției.

Ori, dacă noi venim cu niște lucruri total teoretice și câteodată și urâte, pentru că sunt niște formule pe care dacă nu le înțelegi, nu poți să ai pretenția ca unui copil să-i placă așa ceva.

Noi trebuie să venim mai mult cu zona practică, trebuie să-i arătăm copilului de ce matematica într-adevăr ne ajută, cum ne ajută”, a mai subliniat prof. dr. Flavian Georgescu.

VEZI ȘI Ce contează cel mai mult pentru succesul unui copil: talentul, norocul sau munca? Prof. dr. Flavian Georgescu: „Din punctul meu de vedere, rețeta performanței este ASTA!” / VIDEO

Matematica dezvoltă mintea și abilități de viață

Dincolo de utilitatea matematicii în rezolvarea problemelor practice, această disciplină are un rol foarte important în dezvoltarea gândirii logice.

„Pe lângă aceste lucruri, putem să le explicăm elevilor puțin și de ce mental ai nevoie de matematică. Pentru că această disciplină îți organizează și îți restructurează mintea într-un alt mod decât a unei persoane care poate nu a învățat matematică. Și au existat studii în domeniul ăsta și chiar psihologii ne pot vorbi despre așa ceva.

Persoanele care au învățat matematică serios în școală și în facultate își dezvoltă mintea astfel încât în situații dificile de viață pot gândi rațional și pot lua decizii într-un termen scurt - pentru că, de multe ori, în două minute putem avea nevoie să luăm o decizie mare de tot în viață.

De multe ori, noi aceste decizii le luăm doar cu sufletul, doar le luăm doar cu inima, fără să stăm să mai gândim pentru că nu suntem educați să avem să avem această disciplină a gândirii.

Matematica ajută mult și din punctul ăsta de vedere, e utilă în viața oricărui om”, a conchis prof. dr. Flavian Georgescu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PROF. DR. FLAVIAN GEORGESCU - INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel